10 feb. 2022 | 21:42

Veștile nu sunt deloc bune! Ce ar putea să se întâmple cu prețul la gaze și energie electrică ani buni de acum încolo

News
Veștile nu sunt deloc bune! Ce ar putea să se întâmple cu prețul la gaze și energie electrică ani buni de acum încolo
Puțin probabil ca prețurile la energie și gaze să scadă în 2022 sau după această dată

Având în vedere prețurile ridicate ale petrolului și prețurile record ale benzinei din prezent, este ușor de uitat că situația era inversă cu doar doi ani în urmă. La sfârșitul anului 2019, o ofertă excedentară de combustibili fosili îi făcuse pe producători să fie îngrijorați de prețurile scăzute. Arabia Saudită și Rusia s-au certat pe tema necesității unor noi reduceri de producție pentru a susține prețurile. Apoi, amploarea și impactul pandemiei au devenit evidente, economiile s-au blocat, iar cererea de energie și gaze s-a prăbușit, cel mai semnificativ pentru petrol, având în vedere legăturile sale cu transportul.

Puțin probabil ca prețurile la energie să scadă în 2022 sau după această dată

Prețul mediu al barilului de țiței Brent a scăzut în mod corespunzător de la 64 de dolari în 2019 la 42 dolari în 2020. De atunci, acesta a revenit la o medie de 71 de dolari în 2021.

Această întărire reflectă succesul cartelului de producători de petrol Opec+ în gestionarea producției în contextul revenirii cererii globale. Demersul OPEC a fost ajutat și de ratele doar modeste de redresare a ofertelor din industria de șist din SUA.

Nu același lucru se poate spune despre piața gazelor. Aici prețurile variază semnificativ în funcție de regiune. America de Nord este autosuficientă și s-a bucurat de prețuri relativ scăzute. În schimb, consumatorii din Europa și Asia trebuie să concureze pentru livrări marginale pe piața mondială, spun analiștii din piață.

Utilizând prețul spot din Regatul Unit ca referință europeană, gazul se tranzacționa la începutul anului 2020 la un preț cuprins între 0,35 și 0,40 lire sterline pe termie. Ulterior, până în mai 2020, a scăzut la 0,084 lire sterline.

În plină pandemie, în SUA, încărcăturile de gaz natural lichefiat  au fost anulate din cauza lipsei cererii. De cealaltă parte, Gazprom din Rusia a fost nevoită să reducă producția din câmpurile sale din Siberia.

Criză globală a prețurilor la gaze

La începutul anului 2021, un val de frig în Asia a avertizat asupra a ceea ce avea să se întâmple. Cererea de gaze a început să crească. Astfel, s-a declanșat o criză globală a prețurilor la gaze.

Consumatorii europeni au fsot nevoiți să concureze mai mult decât cumpărătorii asiatici pentru a atrage livrări de gaz natural lichefiat. Prețurile spot din Marea Britanie au atins un nivel record de 4,50 lire sterline pe termie chiar înainte de Crăciun. Valoarea a reprezentat o creștere de nouă ori mai mare decât în cele 12 luni anterioare.

De atunci, prețurile au scăzut, deoarece livrările de gaz natural lichefiat au fost redirecționate din Asia, dar stocurile rămân scăzute. O răcire prelungită în Europa și în Asia ar putea duce la o nouă explozie a prețurilor. De altfel, au fost în creștere la începutul lunii ianuarie 2022.

S-a cerut o creștere a producției de petrol și gaze naturale

În acest context, politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului au cerut o creștere a producției de petrol și gaze naturale. Cererea a fost gândită ca modalitate de a reduce prețurile.

În Regatul Unit, au existat apeluri pentru reducerea impozitării gazului și a electricității. S-a cerut eliminarea taxelor verzi din facturi care subvenționează energia regenerabilă. În același timp, s-a vorbit despre sprijinirea noilor explorări în Marea Nordului. Dar și despre încercarea de a resuscita dezvoltarea gazelor de șist.

Producătorii de combustibili fosili s-au folosit de această criză pentru a avertiza împotriva unei tranziții energetice dezordonate și a unei renunțări rapide la combustibilii fosili. Pe de altă parte, pentru ecologiști, criza evidențiază necesitatea de a accelera renunțarea la combustibilii fosili scumpi și volatili.

Provocări legate de tranziția ecologică

Consecințele ecologice ale consumului de combustibili fosili sunt din ce în ce mai evidente. Un raport de științe fizice  privind schimbările climatice din 2021, a arătat clar gravitatea situației.

Analizele au arătat clar că plănuim să investim în producția viitoare de petrol și gaze cu mult peste constrângerile Acordului de la Paris din 2015. Prin acest acord, țările s-au angajat să mențină încălzirea globală la mult sub 2℃ și cât mai aproape de 1,5℃.

Politicienii și negociatorii mondiali în domeniul schimbărilor climatice s-au întâlnit la Glasgow în cadrul conferinței COP26. Acesta a fost momentul în care a fost recunoscută amploarea provocării. Tot atunci au fost asumate angajamente și promisiuni. Dar sunt încă mult sub nivelul necesar.

În egală măsură, emisiile de gaze cu efect de seră sunt în creștere. Oportunitatea de a construi din nou mai bine printr-o redresare ecologică a fost ratată, spun ecologiștii. Motivul este că majoritatea sprijinului financiar guvernamental este destinat menținerii status quo-ului alimentat cu combustibili fosili.

Vestea bună este că prețul energiei curate și al tehnologiilor cu emisii reduse de carbon continuă să scadă. În același timp, investițiile în producția de combustibili fosili sunt în declin, deoarece comunitatea financiară are mai puțin apetit pentru investiții.

Problema producției de energie și gaze afectează prețurile în următorii ani

Cu toate acestea, în general, puține economii semnificative producătoare de petrol și gaze naturale vor înceta prea curând să mai investească în noi producții.

Problema constă în decalajul de credibilitate care există între ambițiile și acțiunile din economiile importatoare. Producătorii pur și simplu nu cred că cererea va dispărea, că prețurile vor scădea permanent sau că activele lor vor rămâne blocate.

Este adevărat că piețele financiare își fac partea lor pentru a limita producția suplimentară de combustibili fosili, renunțând la finanțarea sectorului, dar rezultatul net ar putea fi pur și simplu de a oferi o cotă de piață companiilor petroliere naționale.

„Adevăratul răspuns constă în faptul că națiunile importatoare de combustibili fosili, dintre care cele mai mari sunt China și India, trebuie să demonstreze că au planuri credibile de decarbonizare a economiilor lor și să le pună în aplicare. În prezent, acestea fac exact contrariul.”, se spune în raportul experților.

Actuala criză energetică va trece în cele din urmă, pe măsură ce mai multe oferte vor apărea pe piață. Deocamdată, guvernele din țările afectate de prețurile ridicate trebuie să își păstreze cumpătul și să continue procesul de decarbonizare.

„Ne putem aștepta la volatilitate în lunile și anii următori”

În același timp, producătorii de combustibili fosili nu ar trebui să se lase păcăliți că vremurile bune sunt aici pentru totdeauna. Criza actuală evidențiază faptul că provocarea de a elimina treptat combustibilii fosili într-un mod accesibil și echitabil este la fel de mare ca și cea de a construi capacități de energie curată. O analiză Reuters arată că în ultimul an prețurile s-au triplat, iar trendul, deși unul lent, nu înseamă că vor fi schibări majore.

Ne putem aștepta la volatilitate în lunile și anii următori”, a declarat marți directorul general al BP, Bernard Looney, pentru Reuters, după ce compania britanică a raportat cel mai mare profit anual din ultimii opt ani

Anunțul a a provocat apeluri pentru ca guvernul britanic să impună mai multe taxe companiilor de petrol și gaze pentru a ajuta la rezolvarea facturilor la energie.

Piețele petroliere ar putea înregistra o restrângere mai mare a ofertelor în acest an și ar putea susține și mai mult prețurile care se mențin peste 90 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2014, a spus Looney.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Filmul celei mai mari conspirații mondiale, concepută de un fost soldat voluntar
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
RUSIA AMENINȚĂ DIRECT MOLDOVA! PERICOLUL este URIAȘ
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Doi concurenți au ajuns la eliminare, la Chefi la cuțite. Cine a fost salvat cu amuleta și cine a ieșit
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro