Se dau bani de la stat pentru benzină și motorină: cine sunt privilegiații, ce sume vor primi pentru combustibil

de: Alexandru Puiu
04 05. 2022

Prețurile la benzină și motorină au explodat în România, în ultimele luni. În acest context, autoritățile române s-au gândit la o formă de ajutor financiar dedicat în special compensării parțiale a costurilor cu carburantul.

Un proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Finanțelor își propune să definească o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil. Este vorba de aproximativ 50 de bani pe litru de carburant care vor veni de la stat, cu condiția să nu depășească 400.000 de euro per întreprindere, echivalent în lei, se arată într-un comunicat al instituției. Termenul limită pentru depunerea cererilor de compensare este 1 decembrie 2022.

Bani de la stat pentru carburant dedicați transportatorilor și distribuitorilor

Ajutorul de stat pentru benzină și motorină este menit în mod exclusiv pentru operatorii economici licențiați pe teritoriul țării noastre, dar și pentru cei licențiați în alte state membre ale Uniunii Europene. Este vorba atât de persoanele care efectuează transport rutier pe cont propriu, contra cost, cât și pentru cei care activează în domeniul transportului de persoane, în mod regulat. Transportul public local este, de asemenea, vizat de compensări.

Deciziile de compensare se emit până la 31 decembrie 2022, iar plata efectivă a ajutorului de stat se poate face până la 31 iulie 2023, inclusiv. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 300 de milioane de lei pentru un număr estimat de 3.000 de operatori economici.

Ministerul Finanțelor a publicat lista completă cu operatorii economici eligibili, iar aceștia trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

  • sunt licenţiaţi în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene;
  • deţin cel puţin un vehicul eligibil;
  • operatorii economici stabiliţi în România trebuie să nu figureze inactivi potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală sau să nu se afle în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului, şi să nu beneficieze de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local;
  • nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care au fost emise asemenea decizii, acestea au fost puse în aplicare conform prevederilor legale în vigoare; alimentează vehiculele eligibile după cum urmează: de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute;
  • nu se află în procedură de executare silită, faliment, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare;
  • nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile;
  • operatorii licenţiaţi în alte state membre ale Uniunii Europene trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că efectuează transport rutier de mărfuri în cont propriu, precum şi o listă a vehiculelor eligibile utilizate pentru transportul rutier de mărfuri în cont propriu şi deţin o licenţă comunitară, pentru transportul rutier de mărfuri contra cost şi pentru transportul de persoane.