Se întâmplă la pompă și toți șoferii trebuie să știe: nu s-a mai întâmplat demult asta cu benzina și motorina

Se întâmplă la pompă și toți șoferii trebuie să știe: nu s-a mai întâmplat demult asta cu benzina și motorina

După câteva luni dezastruoase pentru șoferii români, din pricina prețurilor la carburant, se întrevăd motive de optimism, iar vestea bună a venit da la principalul comercian de benzină și motorină din România.

OMV Petrom a ieftinit pe parcursul zilei de ieri atât benzina, cât și motorina standard. Diferența de aproximativ 4 bani dintre prețul vechi și prețul nou nu este neapărat fabuloasă, dar creează un precedent pozitiv și dă semne de optimism în piață. Practic, vorbim de prețuri de chiar și de 7,59 lei la benzină standard în București, până la un maxim de 7,83 de lei, la momentul redactării acestui material.

Benzina și motorina, un pic mai ieftine

Cea mai ieftină benzină în București, de 7,59 lei se regăsește la cele două stații Petrom din apropierea sediului central al companiei, este vorba de strada Jiului și stația Petrom City. Tot acolo găsești cea mai ieftină motorină, aproximativ 8,5 lei pe litru.

Valul de ieftiniri de ieri continuă scăderea prețurilor începută marți. La acea vreme discutam tot de 4 bani/litru. Comparativ cu prețurile din perioada vacanței de Paști, când vorbeam de 7,71 – 7,86 la benzină și 8,6 – 8,7 la motorină, prețurile sunt mai mici cu aproximativ 4 bani.

Lukoil a păstrat aceleași prețuri, de 7,62 -7,67 lei la benzină și de 8,48-8,51 lei/l la diesel. MOL a ținut fix prețul benzinei, la 7,67-7,87 lei/l, însă a scumpit motorina cu 4 bani, la 8,6-8,71 lei/l.

Dincolo de cifre, însă, dezechilibrul dintre cererea și oferta pentru motorină de pe piața europeană și cea autohtonă se menține la această oră și, în continuare, se reflectă într-un trend ascendent pentru prețuri. Benzina s-a menținut la un preț similar în ultimele 40 de zile, dacă nu chiar s-a și ieftinit. De partea cealaltă a baricadei, însă, motorina s-a scumpit în acest timp cu aproximativ 12% sau 91 de bani/litru peste prețul de achiziție al benzinei. Doar în săptămâna premergătoare mini-vacanței de Paști, creșterea a fost de 10 bani pe litru.

Citește și: