În sfârșit, șoferii pot răsufla ușurați: surpriza zilei la stațiile de benzină și motorină

În sfârșit, șoferii pot răsufla ușurați: surpriza zilei la stațiile de benzină și motorină

Șoferii români au parte de o surpriză pe cât de plăcută, pe atât de neașteptată, dacă trec astăzi pragul stațiilor de alimentare cu benzină și motorină. Se înregistrează ieftiniri, deși nu vorbim despre scăderi de preț notabile.

Miercuri, gigantul Petrom a scăzut prețurile la benzină și motorină.

Cât de mult au scăzut prețurile, concret

„Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 7,63 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard a ajuns la la 8,50 de lei/litrul. Astfel, comparativ cu ziua de ieri, prețul benzinei și al motorinei a scăzut cu patru bani pe litru.

Îniante de Paști, Petrom scumpise motorina cu patru bani pe litru, deci ieftinirea de acum aduce prețurile la nivelul din 21 aprilie. Prețul benzinei nu a fost modificat, până azi, de câteva săptămâni”, arată o analiză economica.net.

Amintim faptul că, în ultimele luni, șoferii români s-au confruntat cu o escaladare a prețurilor afișate la pompă. Scumpirile nu au fost prezente însă doar pe piața românească, șocul inflaționist resimțindu-se în întreaga Europă. La finele lunii trecute, de exemplu, prețul unui litru de carburant sărise bine de 2 euro în opt state membre ale Uniunii Europene. Liderul clasamentului celui mai scump carburant era Olanda, în privința benzinei, în timp ce motorina cea mai scumpă o plăteau șoferii din Suedia.

În Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Finlanda și Portugalia prețul carburantului a sărit, de asemenea, de pragul psihologic de 2 euro pe litru.

Conform analiștilor economici, aceste scumpiri de la pompă sunt cauzate de volatilitatea accentuată a prețului barilului de petrol, care a reacționat prin oscilații puternice de preț la crizele din regiune, cum ar fi criza energetică sau conflictul militar din țara vecină. De exemplu, acesta a urcat în primele săptămâni ale invaziei ruse în Ucraina chiar și la 130 de dolari barilul, în condițiile în care anul 2022 debutase cu un preț situat în jurul valorii de doar 80 de dolari.

Citește și: