Se dau bani cu sacul de la stat, pentru acești români. 25 milioane euro sunt puse la bătaie, cine ia banii, pe ce criterii

de: Mădălina Bahrim
27 07. 2022

Executivul de la București a decis să întindă o mână de ajutor fermierilor din țara noastră, care au nevoie de sprijin în această perioadă dificilă, marcată de instabilitate economică, dar și de condiții meteo complet nefavorabile în toată țara.

Prin urmare, se lansează o schemă excepțională de sprijin financiar pentru fermierii din România.

Până la 35.000 de euro de căciulă”

Per total, ajutorul se ridică la 25,49 de milioane de euro. Individual, ar fi vorba despre un ajutor de maximum 35.000 de euro.

De bani vor beneficia producătorii agricoli din sectorul vegetal, iar fondurile vor putea fi folosite pentru cheltuieli angajate cu achiziția de resurse materiale. Este vorba despre produse fertilizante, produse de protecție a plantelor și motorină, necesare anul acesta.

Vizați de sprijin sunt producătorii agricoli care utilizează suprafețe cu plantații pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi și/sau cu plantații viticole pe rod cu struguri pentru vin, potrivit cererii unice de plată 2022, de minim 0,1 ha inclusiv și maxim 200 ha inclusiv indiferent dacă suprafața declarată în cererea unică de plată 2022 este mai mare de 200 ha și achiziționează resursele materiale necesare.

Conform celor transmise de guvernanți, grantul financiar unitar este în cuantum de 875 lei/ha, echivalentul sumei de 176,80 euro/ha, stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro.

Un aspect important este acela că fermierii din toată țara, indiferent de regiunea în care se află, pot apela la sprijinul financiar pus la dispoziție de statul român. De asemenea, e bine de știut faptul că jumătate din banii oferiți de Guvern fermierilor vin din fonduri externe ce nu vor trebui rambursate. Cealaltă jumătate vine de la bugetul nostru național.

Între timp, seceta continuă să facă ravagii în România. În acest moment, avem la nivelul întregii țări aproximativ 600 de localități unde apa se oferă oamenilor raționalizat. Printre regiunile unde se regăsesc astfel de situații avem, de exemplu, județele Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Ialomița, Dolj, Gorj sau Bihor.