Se cere modificarea Constituției României. Care sunt motivele și ce presupune demersul

de: Cătălina Burghelea
10 05. 2022

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, 10 mai, că trebuie modificată Constituţia României, având în vedere că societatea se modernizează. Politicianul numește acest proces „amplu”, ce trebuie „pornit repede”. Liderul PSD nu a dat detalii despre articolele vizate de modificare, ci doar a spus că atribuţiile preşedintelui nu ar trebui modificate.

Marcel Ciolacu vrea modificarea Constituției României

Șeful social-democraților, Marcel Ciolacu, consideră că modificarea Constituţiei este un demers care trebuie pornit de îndată, ţinând cont de majoritatea parlamentară. Schimbarea vine și în contextul războiului dus de Rusia de Ucraina, a nai spus politicianul PSD.

„Este un proces amplu şi urmează printr-o dezbatere în Parlament cu toate instituţiile. Dar, de obicei când ai majorităţi atât de consistente, cum există această coaliţie cu o asemenea majoritate în Parlament, îţi propui şi lucruri mai îndrăzneţe şi mai măreţe. Sunt multe (n.r. – modificări).

Ştiţi foarte bine că a mai existat o dată o încercare de modificare a Constituţiei. Presupun că trebuie pornit de la acele dezbateri, nu trebuie nimic, nu ceva anume, dar societatea se modernizează. Provocările sunt, după cum vedem, cu totul altele. Cred că nimeni nu se mai aştepta în Europa să avem de a face un război şi atunci trebuie privite toate unghiurile. Şi sunt ferm convins că vor fi mai multe opinii”, a explicat Ciolacu despre modificarea Constituţiei.

Se schimbă atribuţiile preşedintelui?

În ceea ce privește atribuţiile preşedintelui, Marcel Ciolacu nu consideră că acestea trebuie modificate în Legea fundamentală. Liderul PSD a mai spus că trebuie înființată o comisie specială în acest scop.

„Sunt ferm convins că nici eu, nici dumneavoastră nu modificăm Constituţia astăzi. Este un demers care trebuie pornit repede. Eu astăzi am făcut un anunţ că ar fi cazul să pornim acest demers, ţinând cont şi de majoritatea pe care o avem. Cred că ar trebui constituită o comisie specială şi de la Cameră, şi de la Senat, cum se face acum, şi cu legile siguranţei naţionale şi acolo trebuie pornit acest demers”, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Ce este Constituția României

Potrivit Wikipedia, Constituția este legea fundamentală a României care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale. Actuala structură a fost adoptată în ședința Adunării Constituante din noiembrie 1991 și a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul național din 8 decembrie 1991. Apoi, Constituția a fost revizuită în anul 2003.