10 mai 2022 | 09:49

Reacția SUA la declarațiile lui Putin. Liderul de la Kremlin a dat vina pe NATO pentru războiul din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Reacția SUA la declarațiile lui Putin. Liderul de la Kremlin a dat vina pe NATO pentru războiul din Ucraina

Rusia a marcat, luni, 77 de ani de la victoria sa în fața Germaniei naziste. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut declarații la parada de Ziua Victoriei, discursul său fiind centrat pe războiul din Ucraina. Potrivit președintelui rus, „operațiunea militară specială” a fost necesară, deoarece „Occidentul se pregătea să ne invadeze pământul, inclusiv Crimeea”. Casa Albă a reacționat la afirmațiile lui Putin, după ce a învinuit Alianța militară pentru conflictul din țara vecină.

Ce spun Statele Unite despre afirmațiile lui Putin din Ziua Victoriei

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că remarcile liderului rus Vladimir Putin, în discursul de Ziua Victoriei de la Moscova, potrivit cărora NATO „creează amenințări lângă granița noastră”, sunt „false și absurde”.

„Ceea ce l-am văzut pe președintele Putin făcând este să ofere o versiune a istoriei revizioniste care a luat forma unei dezinformări pe care am întâlnit-o prea des”, a spus oficialul american.

„Acum, ceea ce este bine este că suntem conștienți cu toții, reporterii din întreaga lume sunt conștienți, europenii sunt conștienți, americanii sunt conștienți de fabrica de dezinformare a președintelui Putin și a Kremlinului, dar sugestia că acest război, care a fost provocat și condus de președintele Putin, ar fi fost determinat de agresiunea occidentală sau planurile occidentale sunt evident false și absurde”, a punctat Psaki.

Președintele Rusiei a dat vina pe NATO pentru războiul din Ucraina

De Ziua Victoriei, Vladimir Putin a motivat că războiul era necesar, deoarece Occidentul „se pregătea pentru invadarea pământului nostru”:„Țările NATO nu au vrut să ne audă”, „aveau planuri foarte diferite și am putut vedea asta”. Drept replică, secretarul de presă al Casei Albe a făcut următoarea precizare: „Președintele Putin și rușii nu mărșăluiesc prin Kiev, vor să ajungă în alte părți ale țării, dar ucrainenii luptă în fiecare zi”.

Toată lumea credea că Moscova va anunța o intensificare a luptelor în țara vecină

Anterior paradei militare din Moscova, au existat speculații că liderul de la Kremlin va anunța o escaladare a acțiunilor militare în Ucraina. De fapt, nu a fost menționată o mobilizare generală sau parțială a soldaților ruși.

„Putin a încercat să delegitimeze poporul ucrainean și guvernul, conectându-i cu un fel de trecut nazist. Spunea că este vorba despre Rusia și securitatea Rusiei și a dat vina pe ucraineni și Occident pentru că au atacat Rusia. Este o răsturnare a situației reale de pe teren. Știm că nu a existat nicio agresiune vestică îndreptată către Federația Rusă. Rusia a fost țara care a invadat prima, Rusia a fost țara care a început să bombardeze și să împuște. (…)”, a susținut Aaron Tilton, corespondent DW.

La ceremonia din 9 mai au participat în jur de 10.000 de soldați și ofițeri ruși, dar și peste 200 de tancuri și avioane. Spre deosebire de alți ani, niciun lider străin nu a fost invitat la festivitatea militară din Piața Roșie.