Satul din România cu un singur divorț, în 300 de ani: locul de basm ascunde secretul fericirii în cuplu

de: Cojocaru Cristian
24 06. 2022

În actuala societate, unde aproximativ 70% din cuplurile căsătorite ajung să divorțeze, în România, există un sat unde, de-a lungul a 300 de ani, a avut loc un singur divorț. Află despre locul special care pare să ofere bunăstarea cuplurilor.

Foarte puțini români știu că, în Transilvania, există un sat în care, de-a lungul a trei veacuri, a fost înregistrat un singur divorț. Acest lucru nu se datorează unor calități aparte ale soților, ci are la bază o metodă locală de terapie de a media neînțelegerile dintre aceștia.

Biertan este satul cu pricina, localitate inclusă și în Patrimoniul UNESCO și care arată ca și cum timpul nu a trecut. În continuare oamenii se deplasează cu căruțe, iar în curtea bisericii care prezintă fortificații și care datează din secolul al XV-ul, se regăsește o mică clădire care are o singură încăpere.

Preotul satului închidea în această încăpere chiar și pentru șase săptămâni, soții care întâmpinau dificultăți în mariajul lor. Locul este unul foarte mic, cu tavanul jos, pereții groși și prezintă o masă, un scaun și un pat mic, suficient pentru un copil, cu o singură pernă și o singură pătură.

Această strategie de a învăța, de fapt, să împartă lucrurile în căsnicie și să facă împreună totul pentru a le fi cât mai bine se pare că a dat roade, având în vedere că arhivele arată că în 300 de ani, un singur cuplu a decis să divorțeze.

Un singur divorț înregistrat în 300 de ani

Divorțul reprezenta un subiect tabu pentru sătenii locului, iar acesta era permis numai în cazul adulterului. Chiar și în acest caz special se recomanda reconcilierea. Așadar, înainte ca soții să meargă mai departe către procesul de divorț, aceștia se adresau preotului, intrând în mod voluntar în încăperea cu pricina, unde împărțeau totul.

Această metodă avea drept scop păstrarea „vechii ordini creștine” și să protejeze copiii și femeile. În cazul în care divorțul avea loc, atunci soțul trebuia să îi dea soției jumătate din averea sa, iar în cazul în care se recăsătorea și divorța și de a doua soție, aceasta din urmă nu mai primea nimic.

Biserica din mijlocul satului adaposteste camera de reconciliere

Acest sat era populat de saxoni în secolul al XII-lea, fiind chemați pentru a proteja zona de potențialii invadatori. Biertan a fost un oraș important din punct de vedere cultural și economic, ajungând ca în anul 1510, populația să numere 5.000 de suflete.

În prezent, biserica de aici încă se află în centrul satului, doar că locuitorii nu mai privesc acest loc cu sfințenie. Camera de reconciliere este utilizată și în prezent, însă foarte puține cupluri îi mai trec pragul. Ulf Ziegler este preotul satului care a afirmat că uneori, unele cupluri cer voie pentru a fi încuiate acolo și a-și repara mariajul.