18 feb. 2022 | 15:43

De ce nu se mai căsătoresc tinerii: cum văd românii familia și căsnicia

ACTUALITATE
De ce nu se mai căsătoresc tinerii: cum văd românii familia și căsnicia

Tinerii nu vor să se mai căsătorească, ca pe vremuri. Motivul ar fi lipsa banilor.

Potrivit unui studiu publicat de Reveal Marketing Research, 55% din respondenţi au considerat că acesta este motivul principal pentru care tinerii nu vor să se căsătorească. De asemenea, 44% din respondenţi cred că motivul este frica de eşec sau de a nu face alegerea potrivită.

Alții, 39% din respondenţi, au afirmat că este vorba despre presiunea planurilor profesionale.

În România, respondenţii au considerat că vârsta ideală pentru căsătorie este în intervalul 26 – 28 ani, cu 26 de ani ca vârsta ideală pentru femei, iar 28 de ani reprezentând vârsta ideală pentru bărbaţi.

Tinerii nu mai vor să se căsătorească din cauza banilor

De asemenea, datele obţinute sugerează faptul că aproape jumătate din numărul subiecţilor au o părere mai bună asupra căsătoriei în detrimentul concubinajului.

Mai mult, una din cinci persoane necăsătorite a precizat că nu intenţionează să se căsătorească sau să aibă o relaţie care să dureze toată viaţa. Astfel, 12% dintre bărbaţi şi 25% dintre femei au ales această opţiune.

Cei mai visători, 34% din respondenţi au spus că îşi doresc să aibă o relaţie cu un singur partener pentru toată viaţa, dar fără să se căsătorească.

În ceea ce privește vârsta, 70% din tinerii cu vârste între 24 și 35 prezintă probabilitatea cea mai mare de a se căsători în viitorul apropiat, urmați de tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani.

37% sunt de părere că într-o căsnicie bărbatul trebuie să fie mai în vârstă decât femeia. 56% dintre tinerii între 18 și 24 de ani sunt de acord cu această afirmație.

Studiul a fost făcut online în perioada 21-25 ianuarie 2022. Mărimea eșantionului a fost de 1.007 persoane.

Recordul negativ de natalitate, cel mai mic în 160 de ani: suntem mai puțini și nu ne mai înmulțim

La nivel european, în țările cele mai dezvoltate, se nasc cei mai puțini copii. Aceasta este realitatea din ultimul deceniu, dar trendul a început în urmă cu mai mult timp și nu pare să stagneze. Mai mult decât atât, situația se agravează.

În 2020, numărul anual de nașteri din Italia a fost la cel mai mic nivel de la unificarea țării, în 1861. Practic, în peninsulă s-au născut cei mai puțini copii în 12 luni din ultimii 160 de ani. Trendul descendent a început în urmă cu 12 ani și a continuat să scadă în fiecare an, de atunci și până în prezent. Anunțul îngrijorător pe marginea acestui subiect a fost făcut de Institutul Național de Statistică de la Roma (ISTAT).