Salariu de 7000 de lei pe lună, fără facultate, în România: ce meserie este la mare căutare, dar nu se îngrămădește lumea

de: Alexandru Puiu
16 02. 2022

Cei mai mulți români asociază salariile de peste 5000 de lei cu joburi în IT sau alte meserii care implică un birou confortabil și studii superioare. Realitatea este însă cu totul alta în România. Ai fi surprins cum ajungi la 7000 de lei pe lună.

În România, un tractorist are un salariu între 6000 și 7000 de lei, dar chiar și în aceste condiții, candidații la astfel de locuri de muncă nu se înghesuie. Cei mai mulți profesioniști în domeniu preferă să-și lase familia, orașul natal și să plece peste hotare, unde salariile pentru aceeași activitate gravitează în jurul cifrei de 2000 de euro. În consecință, țara noastră a ajuns la ora actuală să mai confrunte cu o criză, pe lângă toate celelalte. Este vorba de criza tractoriștilor.

Salarii mari, fără facultate, dar nu are cine să le primească

Majoritatea fermelor mari din România se confruntă cu o criză de forță de muncă. Nu găsesc angajați, deși au mărit salariile într-un ritm accelerat. Nu au ajutat nici investițiile în tehnologii noi și echipamente de ultimă generație.

Ca referință, meseria de tractorist nu mai este sub nicio formă ce a fost o dată. Acum implică un volum semnificativ de cunoștințe tehnice pentru că și tractoarele s-au modernizat foarte mult în ultimul deceniu. La ora actuală, bordul unui utilaj agricol are ecrane tactile, multe butoane şi un joystick. Un astfel de tractor, care costă între 200.000 şi 400.000 de euro.

”La acest moment, un operator de utilaj, pentru că e mai potrivit aşa, decât tractorist, poate veni la costum, la cravată. Lucrul cu tractorul nu se face decât din partea electronică. Deci, îţi trebuie şi ceva cunoştinţe de IT, pentru că totul este din touchscreen, din butoane, ghidare prin satelit”, a explicat Valentin Jecu, fermier din comuna buzoiană Râmnicelu, pentru Adevărul.

Peste un milion de euro a investit fermierul în tractoare și combine moderne. Din păcate, pentru că găsește tractoriști pregătiți pentru astfel de mașinării, de ce mai multe ori este nevoit să se urce chiar el la cabina unuia dintre cele trei tractoare pe care le deține. ”Spre exemplu, când pregătim patul germinativ, setăm viteza la 9 km/h.  Am dat punctul a, apoi, b, setăm o linie de ghidare, apoi dăm play. Viteza de deplasare pentru a semăna usturoiul se face cu 1,3 km/h, deci nu putem să mergem mai repede”, a adăugat fermierul de la manșa unui tractor de ultimă generație.