Salarii și de 10.000 de lei, fără facultate, în România. Lista joburilor unde nu ai nevoie de studii superioare

Salarii și de 10.000 de lei, fără facultate, în România. Lista joburilor unde nu ai nevoie de studii superioare

Pe timpuri, exista un mit conform căruia cele mai bine plătite locuri de muncă erau cele care cer, în condițiile de angajare, absolvirea unei facultăți.

Această tendință pare să sufere modificări acum, când facultatea nu mai e atât de importantă, în contextul găsirii unui loc de muncă care să ofere un salariu decent, cu mult peste media pe țară.

Cei ce nu și-au încheiat studiile superioare, ori chiar cei care nu au intenția vreodată să o facă, primesc o veste bună: se poate să câștigi bine și fără să ai o facultate. Firește, condiția de bază este, totuși, să ai examenul de Bacalaureat – cel puțin în unele dintre cazuri.

Cele mai bine plătite joburi, fără facultate, din țara noastră

În funcție de preferințe, există câteva locuri de muncă (nu puține), în care te poți angaja, în cazul în care școala nu a fost cel mai bun prieten al tău. Și culmea, poți câștiga bani frumoși.

Cu toate că nu e o meserie deloc ușoară, mulți dintre românii fără facultate aleg să devină bucătari. Pe bună dreptate, de altfel, de vreme ce un bucătar este foarte bine plătit, la ora actuală, în România.

Hairstylilștii sunt, la rândul lor, la mare căutare, această meserie putând să genereze venituri lunare și de 5.000 de lei.

În cazul în care te pasionează viața de noapte, te poți oricând angaja ca barman sau barista. Pe lângă salariul deloc mic, îți vei putea rotunji veniturile cu bacșișul lăsat de clienți.

Nici agenții de vânzări nu o duc rău, cei mai buni dintre ei reușind să bifeze procente semnificative din vânzările efectuate.

Din aceeași categorie fac parte și agenții imobiliari care, dacă își fac treaba ca la carte, ajung și ei să-și frece palmele de bucurie la sfârșitul lunii.

Și un ambulanțier poate câștiga destul de bine (venituri ce se învârt în jurul sumei de 4.000 de lei). Desigur, nu este o meserie deloc ușoară, însă poate avea beneficiile ei sufletești, pe lângă cele materiale, evidente.

Iar dacă spitalele nu sunt pasiunea ta, te poți angaja în orice moment la poliție, ori chiar în armată. Evident, vorbim despre salarii competitive, dar și de un anumit statut.

Alte meserii pe care le poți avea, fără studii superioare: dealer de casino, alpinist utilitar, conductor de tren, însoțitor de zbor, frizer canin, stivuitor, operator CNC, arbitru, tâmplar, șofer de tir sau chiar fotograf.

În ciuda faptului că nu ai nevoie de facultate pentru a face una dintre aceste meserii, o să ai, totuși, nevoie de niște cursuri care să te acrediteze în domeniul ales de tine. În plus, trebuie să recunoaștem, unele dintre acestea nu sunt deloc ușoare, chiar dacă sunt bănoase.

Citește și: