Adevărul din spatele meseriei de profesor: câți bani se câștigă la catedră, în străinătate

Adevărul din spatele meseriei de profesor: câți bani se câștigă la catedră, în străinătate

Nu de puține ori auzim dascăli care se plâng din cauza salariilor mult prea mici din învățământ. Aceștia susțin că banii pe care îi primesc nu le acoperă nici pe departe necesitățile și că sunt nevoiți să dea meditații pentru a-și rotunji veniturile.

Datele unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) – “Education at a Glance 2021” – aruncă o rază de lumină asupra veniturilor profesorilor din rândul celor 22 de țări membre ale Uniunii Europene.

Cât se câștigă din meseria de profesor

Conform raportului citat, nu există un nivel salarial omogen la nivelul Uniunii Europene. Asta nu este, totuși, o noutate. În toate domeniile de activitate există discrepanțe mai mult sau mai puțin accentuate. De exemplu, cele mai mari salarii, fie că vorbim despre munca intelectuală sau necalificată, se regăsesc în Vestul Europei, acolo unde avem cele mai puternice și dezvoltate economii ale regiunii. În schimb, în Est, salariile sunt mai mici, uneori chiar și de câteva ori mai slabe decât în Vest.

Așa se întâmplă și în privința veniturilor profesorilor. Mediile înregistrate de 22 de țări UE (statele membre cu excepția Bulgariei, României, Maltei, Ciprului și Croației) sunt similare cu cele înregistrate la nivelul țărilor membre ale OECD. Aici se înregistrează o creștere a salariilor în educație.

Iată câteva date elocvente:

În Germania, salariul de bază anual în învățământul primar pleacă de la 65.475 de dolari și ajung la un maxim de 86.171 de dolari.

În Franța, salariile pleacă de la un nivel de 31.803 dolari și ajung la maxim 56.009 dolari în preșcolar și școala primară, pe când în gimnaziu și liceu se pleacă de la 34.833 dolari și se ajunge la 59.340 dolari anual.

În Olanda, salariile de bază pleacă de la 40.042 de dolari anual și ajung la 85.315 dolari în învățământul preșcolar și școala primară, iar în gimnaziu și liceu se pleacă de la 46.394 dolari anual și se ajunge la 94.660 de dolari.

În Polonia, profesorii debutanți, indiferent de ciclu, pleacă cu salarii de la 18.890 de dolari în medie pe an, ajungând la 32.071 de dolari.

În Ungaria, salariul unui profesor debutant, indiferent de ciclu, este de 15.813 dolari în medie pe an.

În Republica Cehă, un cadru didactic debutant în învățământul preșcolar primește pentru început 23.866 de dolari anual, ajungând la un maxim de 28.182 dolari anual. În ciclul primar, un cadru didactic pleacă de la 25.389 de dolari anual și ajunge la 33.259 de dolari anual. De asemenea, referindu-ne la gimnaziu, un profesor pleacă tot de la 25.389 de dolari, ajungând la 33.513. În cele din urmă ajungem la liceu și aflăm că un profesor primește maximum 33.429 de dolari.

Etichete: