S-a dat legea: când nimeni nu era atent la ce fac parlamentarii, au schimbat radical regulile
În timp ce toată atenția românilor se îndreaptă către criza umanitară din Ucraina și războiul declanșat acolo de Rusia, Senatul României a adoptat un proiect de lege interesant, ale cărui prevederi sunt deosebit de importante, pentru milioane de conaționali. Vorbim despre reglementarea activităților casnice!
Important de precizat, încă din acest punct, este faptul că votul final aparține Camerei Deputaților, aceasta fiind for decizional în acest caz, însă putem considera legea ca și adoptată, dat fiind faptul că a primit undă verde de la mai mulți lideri politici, iar restul procesului e o formalitate.
Concret, Senatul a adoptat proiectul adoptat de Guvern, despre care autoritățile spun că reglementează desfășurarea activităților casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar.
Prin activitate casnică se înţelege activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de o persoană fizică în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure, care nu este reglementată prin lege specială.
Ce trebuie să știi, concret
Românii trebuie să știe că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi, nu va mai fi permisă munca la negru, așa cum se practica, de obicei, în aceste tipuri de servicii prestate.
Guvernul susține că legea nu încurcă pe nimeni, ba chiar vine la pachet cu reglementări clare, cu o fiscalizare transparentă, menită să faciliteze ambele părți, respectiv atât angajatorul, cât și angajatul – prestatorul de servicii casnice.
Conform oficialilor guvernamentali, de acum încolo vor fi facilitate accesarea serviciilor de către angajatori și remunerarea corespunzătoare a prestatorilor.
Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Vorbim, mai exact, despre tichete în valoare totală de 750 de lei. Eligibile sunt persoanele care au vârsta de cel puțin 16 ani, ne mai indică noile măsuri.
Tichetele de activități casnice sunt emise de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Atât achiziţia, cât şi preschimbarea în bani a tichetelor de activităţi casnice se realizează prin intermediul ANOFM, prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, respectiv la agențiile locale și punctele de lucru ale acestora, la punctele de acces ale furnizorului de serviciu universal sau prin Platforma electronică de evidenţă a desfășurării activităților casnice, ce va putea fi accesibilă de pe dispozitive diferite.
Autoritățile guvernamentale spun că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie, odată cu adoptarea acestui proiect.
Trebuie menționat și faptul că baza de calcul pentru CAS, pentru CASS și pentru aplicarea impozitului pe venit este 50% din valoarea nominală a unui tichet de muncă, adică 7,5 lei.