Moment negru pentru România: acești oameni vor rămâne fără loc de muncă, deși lucrează într-un domeniu aparent stabil și prosper

Moment negru pentru România: acești oameni vor rămâne fără loc de muncă, deși lucrează într-un domeniu aparent stabil și prosper

De parcă scumpirile și războiul de la graniță nu ar fi suficient de neplăcute pentru români, mulți dintre ei sunt în pericol aproape iminent de a-și pierde locurile de muncă.

Fără îndoială, nu există un moment mai nepotrivit ca o persoană să rămână fără slujbă, decât cel din prezent. Din nefericire, în această situație se regăsesc angajații unuia din marile combinate chimice românești. Este vorba despre Combinatul chimic Chimcomplex SA, cel mai mare producător de polioli din Europa de Est.

Acesta își va reduce activitatea, afectat fiind de scumpirile masive de pe piețele internaționale de energie.

Ar urma concedieri

În cazul în care scumpirile nu se vor tempera și vor continua să pună presiune pe bugetul combinatului, conducerea anunță că nu va avea de ales și va fi nevoită să apeleze la concedieri.

„Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creștere sănătoasă și s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în fața unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem deciși să acționăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieței și păstrarea stabilității companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimțim”, au declarat reprezentanții companiei, într-un anunț remis Bursei de Valori București.

Conform sursei citate, compania își prețuiește angajații, pe care îi consideră, în continuare, o prioritate. Se încearcă găsirea unor soluții care să salveze situația, dar evoluția prețurilor la energia electrică și la gazul natural nu țin de voința conducerii combinatului.

„Angajații Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluții pentru protejarea lor, însă dacă prețurile la energie nu își vor reveni, suntem în situația în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de șomaj tehnic”, se mai menționează în anunțul Chimcomplex.

Din nefericire pentru angajații de aici, analiștii economici nu au previziuni pozitive cu privire la evoluția prețurilor de pe piețele de energie. Tocmai pentru că inflația nu se va domoli prea curând, autoritățile au decis să extindă măsurile de sprijin pentru plata facturilor și după data de 1 aprilie, moment când expirau schemele de ajutor din prezent.