Rușii care nu susțin războiul sunt dați afară de la locurile de muncă. Cum se vede războiul de la ei

de: Emanuela Pana
08 03. 2022

După ce a introdus pedeapsa cu închisoarea pentru cei ce diseminează știri „false“ despre armată, Rusia mai dă o lovitură cetățenilor ei. Astfel, angajații ruși care sunt contra războiului din Ucraina sunt concediați. Din această categorie de oameni face parte și Ekaterina Dolinina, directoare a două mari cinematografe din Moscova. Ce a pățit după ce a semnat o petiție în care se cerea încetarea conflictului sângeros din țara vecină, afli în continuare.

Rușii care nu susțin războiul sunt dați afară de la locurile de muncă

Situația din Rusia escaladează în paralel cu conflictul sângeros din Ucraina, angajații ruși care se opun războiului fiind concediați. Printre aceștia se numără și Ekaterina Dolinina, o tânără de 29 de ani, directoare a două mari cinematografe din Moscova.

După ce a refuzat să-și retragă numele de pe o petiție prin care se cerea încetarea războiului, Ekaterina a fost concediată.

La fel ca multe alte persoane, femeia de 29 de ani a primit mai multe mesaje referitoare la izbucnirea unui război, pe data de 24 februarie. Ekaterina a declarat pentru The Moscow Times că, inițial, nu și-a dat seama despre ce este vorba, înțelegând după 15 minute că armata rusă a invadat Ucraina.

În primele ore ale dimineții cu pricina, președintele rus Vladimir Putin tocmai rostise un discurs prin care anunța începerea unei „operațiuni speciale“ în Ucraina – un război agresiv împotriva vecinului pro-european al Rusiei, care s-a soldat până în prezent cu moartea a mii de oameni nevinovați, inclusiv civili și copii.

„Nu ştiam ce să fac în continuare. Nu puteam merge la serviciu şi să mă prefac că nu s-a întâmplat nimic. Îmi era frică, mă simţeam anxioasă“, a declarat Ekaterina, potrivit sursei citate.

Citește și: Alexei Navalnîi, apel din închisoare către cetățenii ruși să iasă în stradă: „Vrem să fim o națiune a păcii“

Cum văd aceștia războiul dus de țara lor în Ucraina

Pe 25 februarie, rusoaica a semnat o petiție prin care se cerea încetarea coflictului și care circula în sferele culturale şi artistice. Multe alte petiții anti-război au fost semnate de economişti, profesori, doctori şi alţii, într-un efort comun de a se poziționa împotriva războiului.

Ekaterina Dolinina / Foto: Facebook

Luni dimineață, însă, superiorii de la locul de muncă au forțat-o într-o ședință pe Ekaterina Dolinina să aleagă între propriul job sau retragerea numelui de pe foie. Întrucât a refuzat cea de-a doua opțiune, șefii au ameninţat-o că va urma o demisie forţată.

„Ştiam că eu care lucrez într-un institut cultural al statului voi fi reţinută sau concediată dacă voi participa la un protest sau dacă am postări agresive despre război pe reţelele de socializare, totuşi, nu m-am gândit niciodată că voi fi concediată doar din cauza unei semnături“, a mai spus Ekaterina.

Femeia a adăugat următoarele: „Mi-au spus că nu a fost alegerea lor, că au încercat să mă protejeze. Dar ordinul a venit de sus. Nu puteau face nimic în acest sens“.

În mesajele primite de jurnaliştii de la The Moscow Times, angajatorii femeii au scris într-un grup următorul mesaj: „Dragi colegi. Vă rugăm să vă abţineţi de la a face postări despre subiecte politice pe Facebook şi de a adăuga steagul Ucrainei în fotografia de profil“.