04 mart. 2022 | 11:40

Rusia introduce pedeapsa cu închisoarea pentru cei care răspândesc știri „false” despre armată. Mai există o singură publicație independentă de știri

ULTIMA ORĂ
Rusia introduce pedeapsa cu închisoarea pentru cei care răspândesc știri „false” despre armată. Mai există o singură publicație independentă de știri

Rusia a adoptat o legislație care permite pedepse de 15 ani de închisoare pentru persoanele care răspândesc informații false despre forțele armate ruse. Nu este clar cum anume va fi definită „informația falsă” în cadrul acestei legi. Legislația a fost adoptată în urma celei de-a treia și ultima lecturi din această dimineață.

Pedeapsa cu închisoarea în Rusia pentru cei care răspândesc știri „false” despre armată

De asemenea, aceasta introduce amenzi pentru cei care răspândesc „intenționat” informații false. Se crede că acest lucru va viza în mare parte jurnaliștii ruși, spune editorul pentru afaceri internaționale de la Sky, Dominic Waghorn.

„Aceasta arată că spațiul informațional se restrânge aici. Cred că arată direcția în care se îndreaptă guvernul rus”, spune el.

Waghorn a adăugat că a mai rămas efectiv o singură organizație de știri rusească independentă.

În același timp, Moscova ripostează în ceea ce consideră a fi un război informațional în legătură cu conflictul din Ucraina. Oficialii ruși au declarat în repetate rânduri că informațiile false au fost răspândite de dușmanii Rusiei, cum ar fi Statele Unite și aliații săi, în încercarea de a semăna discordie și de a diviza poporul său.

Deputații ruși au adoptat legea, prin care răspândirea de informații „false” sau apelurile publice la sancțiuni împotriva Rusiei devin infracțiuni penale.

„Dacă falsurile duc la consecințe grave, atunci amenință cu pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani”, a precizat într-un comunicat camera inferioară a parlamentului, cunoscută sub numele de Duma în limba rusă, conform Reuters.

Legea pare să ofere statului rus puteri mult mai puternice pentru a lua măsuri împotriva a ceea ce oficialii consideră a fi declarații care discreditează forțele armate.

Liderii mondiali condamnă atacul rusesc asupra unei centrale nucleare

Mai mulți lideri mondiali acuză Rusia că pune în pericol siguranța unui întreg continent după ce forțele sale au atacat o centrală nucleară și au provocat un incendiu.

Incendiul a izbucnit la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, după ceea ce autoritățile ucrainene au declarat că a fost un atac al Rusiei. Serviciile de urgență ucrainene au reușit să stingă incendiul, care a izbucnit la o clădire din afara perimetrului centralei, dar autoritățile spun că trupele rusești au pus stăpânire pe centrală.

Premierul britanic Boris Jonson a declarat că atacul „nesăbuit” al Rusiei ar putea „amenința direct siguranța întregii Europe”. Președintele american Joe Biden a îndemnat Moscova să înceteze activitățile militare din jurul sitului, în timp ce premierul canadian Justin Trudeau a declarat că „atacurile oribile” din partea Rusiei „trebuie să înceteze imediat”.