Rusia taie țeava de GAZ din Europa. Ultima amenințare a Kremlinului în războiul economic în paralel cu invazia din Ucraina

de: Emanuela Pana
08 03. 2022

Rusia amenință în premieră că ar putea opri aprovizionarea de gaze spre Europa prin conducta Nord Stream 1, potrivit declarațiilor făcute de premierul rus, Alexander Novak, la televiziunea de stat. Acesta a mai precizat că deși Moscova nu a luat încă o astfel de măsură, ea nu este exclusă având în vedere acuzațiile aduse de politicienii europeni. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia amenință că oprește livrarea de gaze spre Europa

Rusia avertizează în mod direct, pentru prima dată de izbucnirea războiului în Ucraina, că ar putea sista livrările de gaz spre Europa prin conducta Nord Stream 1, conform anunțului făcut de premierul rus, Alexander Novak.

„În legătură cu acuzațiile nefondate aduse Rusiei cu privire la criza energetică din Europa și impunerea unei interdicții asupra Nord Stream 2: Avem dreptul deplin (…) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă. Dar până acum nu am luat o astfel de decizie“, declarat luni Novak, făcând mențiunea că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2, relatează DPA.

Premierul rus a dat asigurări că Moscova nu face încă acest pas, cu toate că se simte silită în această direcție de politicienii europeni și acuzațiile înaintate de ei.

Citește și: Germania se opune noilor sancțiuni impuse Rusiei: „Asta nu va opri tancurile“

„O respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale“

Anterior, Novak a avertizat că prețul petrolului s-ar putea dubla, până la 300 de dolari barilul, dacă Statele Unite ale Americii (SUA) și aliații săi ar interzice importurile de petroul rusesc, o sursă „crucială“ de venit, după ce Rusia a fost practic scoasă de pe pieţele financiare occidentale.

„O respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală“, a avertizat oficialul rus.

Important de precizat că Nord Stream 1 asigură circa 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, trimis din Rusia spre Germania, iar apoi redistribuit spre mai multe ţări europene.

Totodată, Rusia este al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, dar cel mai mare exportator, furnizând UE cu 40% din gaz și 30% din petrol.

După ce Rusia a recunoscut independenţa provinciilor separatiste din estul Ucraine, Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2.

Astfel, temerile unui război energetic între Rusia şi Occident escaladează, în contextul în care SUA fac presiuni în rândul aliaţilor să interzică importurile de petrol din Rusia – sancțiune luată pentru invadarea Ucrainei.