07 mart. 2022 | 15:01

Planul Europei pentru a rupe dependența privind importul de gaze din Rusia

ULTIMA ORĂ
Planul Europei pentru a rupe dependența privind importul de gaze din Rusia

Bruxelles ia în considerare niveluri minime obligatorii de stocare a gazelor și intenționează să sporească capacitatea de surse regenerabile. Comisia Europeană a elaborat un plan în 10 puncte pentru a reduce dependența blocului de gazul rusesc, potrivit unui proiect de comunicare obținut de POLITICO.

Cum plănuiește Europa să rupă dependența privind importul de gaze din Rusia

Războiul din Ucraina a adăugat urgentarea eforturilor UE de a renunța la importurile din Rusia, determinând Bruxelles-ul să întârzie comunicarea mult așteptată privind abordarea prețurilor vertiginoase la energie și să o transforme într-un plan de îmbunătățire a securității energetice a continentului.

Rezultatul este o propunere pentru realizarea „unui sistem energetic al UE mai rezistent, cu măsuri de reducere a consumului de gaz al UE și de reducere a dependenței de un singur furnizor”, scrie Comisia.

Ca parte a textului reelaborat, Comisia analizează stabilirea unor niveluri obligatorii de stocare a gazelor pentru țările membre, spunând că pentru a se pregăti pentru iarna viitoare, UE are nevoie de un „nivel mediu de umplere a depozitelor de cel puțin 80% până la 30 septembrie”.

Bruxelles dorește utilizarea veniturilor de pe piața de carbon a UE

UE importă marea majoritate a gazului pe care îl consumă, iar Rusia a reprezentat anul trecut aproximativ 45% din importuri, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA).

Proiectul de text, care urmează să fie prezentat pe 8 martie și s-ar putea încă modifica, conține, de asemenea, mai multe măsuri care vizează extinderea capacității UE de energie regenerabilă, denumit „Noul Compact Energie”.

Bruxelles-ul dorește ca țările UE să „cartografiaze, să evalueze și să asigure rapid disponibilitatea pe uscat și pe mare adecvată pentru proiectele din surse regenerabile” și pledează pentru utilizarea veniturilor de pe piața de carbon a UE, sistemul de comercializare a emisiilor, pentru a finanța noi instalații.

În iunie, Comisia va înainta o recomandare cu privire la autorizarea surselor regenerabile, menită să reducă birocrația și să accelereze lansarea acestora, precum și o strategie solară de sine stătătoare.

Solarul de pe acoperișuri „ar putea acoperi aproape un sfert din consumul de energie electrică al UE”, se arată în proiect. Dar observă că blocul depindea de importurile de panouri și celule și că „20-25% din proiectele solare planificate ale UE au trebuit fie amânate, fie anulate complet în 2021”, în principal din cauza creșterii costurilor energetice, materiale și logistice.

Strategia solară va include măsuri de accelerare a instalațiilor și de a „ajuta la dezvoltarea unui lanț valoric pentru energia solară și la consolidarea competitivității UE și la abordarea dependențelor”.

Bruxell dorește, de asemenea, să stimuleze biogazul, recomandând o producție la nivel de bloc de 35 de miliarde de metri cubi până în 2030 și cerând țărilor să canalizeze finanțarea din Politica Agricolă Comună către „producția de biogaz din surse durabile de biomasă”.

Pe lângă noile măsuri, Comisia declară, de asemenea, că o punere în aplicare rapidă a pachetului de legislație privind clima Fit for 55, aflat în prezent sub control în Consiliu și Parlament, ​​va fi esențială. Setul de propuneri include planuri de a face clădirile mai eficiente din punct de vedere energetic și un cadru pentru extinderea capacității de energie regenerabilă a blocului.

„Implementarea propunerilor Fit for 55 va duce deja la o reducere a dependenței UE de gaze cu 23% până în 2030”, potrivit proiectului de text.

AIE a lansat joi un plan în 10 puncte pentru reducerea importurilor de gaze ale UE din Rusia. Acesta a recomandat obligații minime de stocare a gazelor, pași pentru accelerarea implementării surselor regenerabile și a bioenergiei și planuri mai ambițioase de eficiență energetică, printre alte măsuri.