Rusia începe să aibă probleme, după sancțiunile impuse. Ce decizie a luat

de: Emanuela Pana
08 04. 2022

Producția de petrol a Rusiei ar putea scădea cu 4% până la 5% în aprilie, faţă de luna martie, din cauza problemelor legate de asigurări şi de utilizare a navelor, a declarat joi viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, conform agențiilor de presă ruse, citate de Reuters. În acest context, Novak a anunțat marea lovitură: Rusia acceptă plata în yuani și trimit petrolul în China. Mai multe detalii, în continuare.

Rusia se confruntă cu probleme, după noile sancțiuni

Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, a anunțat joi că, în luna aprilie, producția de petrol a Rusiei ar putea scădea cu 4% până la 5% față de luna martie, pe fondul problemelor legate de asigurări şi de utilizare a navelor, au informat agenţiile de presă ruse, transmite Reuters.

Informațiile referitoare la o producție de petrol mai scăzută vin pe măsură ce exportatorii ruși întâmpină dificultăți în fața sancțiunilor impuse de Occident, ca urmare a operațiunii militare lansate de Rusia în Ucraina.

La începutul lunii în curs, producția de petrol a Rusiei a scăzut deja cu aproximativ 4%, urmând aceeași linie descendentă după declinul consemnat în martie.

În perioada 1-6 aprilie, producția Federației Ruse de condensat de petrol şi gaze a scăzut la 10,52 milioane de barili pe zi (bpd), de la o medie de 11,01 milioane de barili pe zi în martie, au transmis ieri două surse familiare cu datele.

Potrivit lor, producţia a fost de 10,44 milioane bpd pe 6 aprilie, întrucât țara condusă de Putin a întâmpinat unele dificultăţi în a exporta în urma sancţiunilor occidentale legate de Ucraina.

Citește și: Ungaria se conformează condițiilor impuse de Rusia: „Dacă asta vor, vom plăti în ruble“

Rusia acceptă plata în yuani și trimite petrol în China

Acum, guvernul rus analizează posibilitatea de a trece la plata în yuani pentru exporturile de energie către China, a anunțat Novak. Acesta a mai precizat că unele tranzacţii au fost deja încheiate în yuani şi că banca centrală rusă şi Ministerul de Finanţe lucrează la acest lucru.

Rusia consideră China o „țară prietenoasă“, fapt pentru care Kremlinul nu solicită plata energiei în ruble, așa cum face deja cu „țările neprietenoase“.

Reamintim că, marți, Comisia Europeană a propus Celor 27 să-şi înăsprească sancţiunile impuse Moscovei printr-o oprire a achiziţiilor de cărbune rusesc, ce reprezintă 45% din importurile UE, şi printr-o închidere a porturilor europene navelor ruseşti.

Impunerea unui eventual embargou asupra petrolului rusesc, care reprezintă 25% din achiziţiile UE, şi asupra gazelor naturale ruseşti, care reprezintă 45% din importurile UE, este negociată dur între stetele membre.