Un nou set de sancțiuni lovește Rusia, după ororile comise la Bucha. Care sunt măsurile luate împotriva țării conduse de Putin

Un nou set de sancțiuni lovește Rusia, după ororile comise la Bucha. Care sunt măsurile luate împotriva țării conduse de Putin

Liderii occidentali urmează să anunțe astăzi un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, după masacrul de la Bucha, transmite Reuters. În ultimele zile, apelurile pentru noi sancțiuni s-au înmulțit pe fondul acuzațiilor privind uciderea de civili în Ucraina. Măsurile vor viza organismele financiare și de stat rusești, precum și unii oficiali și oligarhi, a informat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. Mai multe detalii, în continuare.

Liderii occidentali vor anunța astăzi un nou set de măsuri împotriva Rusiei

Statele Unite și aliații au pregătit un nou set de măsuri împotriva Moscovei din cauza uciderilor de civili din Ucraina, descrise de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, drept „crime de război“.

Apelurile pentru noi măsuri contra Rusiei s-au înmulțit în ultimele zile, cu precădere după atrocitățile comise de armata rusă în orașul Bucha, din apropierea capitalei Kiev.

Noul pachet de măsuri va interzice toate investițiile noi în țara lui Vladimir Putin, va crește sancțiunile pentru instituțiile financiare și întreprinderile de stat din Rusia și va sancționa noi oficiali ai guvernului rus și membrii familiilor acestora, potrivit declarațiilor făcute de secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Aceasta a precizat că noul set de măsuri este menit să-i tragă la răspundere pe cei care „finanțează și susțin războiul lui Putin“. Sancțiunile, care se preconizează că vor include o interdicție a tuturor investițiilor noi în Rusia, vor produce țării conduse de Putin „un prejudiciu economic acut și imediat“, a subliniat Psaki.

Citește și: Europa pregătește, de urgență, noi sancțiuni pentru Rusia, după masacrul din Bucha

Sancțiunile vizează băncile, înalți oficiali ruși și oligarhi

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei în Ucraina, la 24 februarie, reprezintă cel mai mare atac asupra unei națiuni europene de la cel de-al Doilea Război Mondial, notează sursa citată.

Reamintim că Moscova a negat că ar fi vizat civilii din Bucha, descriind dovezile prezentate drept un „fals monstruos“ organizat de Occident pentru a o discredita (mai multe detalii AICI).

Măsurile, coordonate de Washington, Grupul celor șapte (G7) și Uniunea Europeană, vor viza băncile și oficialii ruși și vor interzice noi investiții în Rusia, a spus Casa Albă.

Totodată, Uniunea Europeană a adoptat ieri al cincilea pachet de măsuri contra Rusiei: embargo pentru cărbunele rusesc, interzicerea navelor în porturile UE, sancțiuni pentru bănci.

Între timp, Rusia continuă să atace Ucraina, concentrându-se asupra preluării totale a regiunii Donbas în următoarele săptămâni, a avertizat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Citește și: