Românul care a ajuns să salveze Universal Pictures de la faliment: a făcut filme cu Elvis și a scos-o din umbră pe Marlene Dietrich, dar a avut alte vise

de: Iulia Kelt
21 09. 2022

Din când în când, avem ocazia să scriem despre români care s-au făcut remarcați în lume și, poate, din întâmplare sau intenționat, au reușit chiar să o și schimbe.

Este și cazul articolului de astăzi, în care vom relata povestea băiețelului născut în România care, în copilărie, și-a dorit să aibă propria baie și nimic mai mult, totul ca la maturitate să ajungă să salveze un cunoscut studio de la Hollywood, să facă filme cu Elvis Presley, dar și să „scoată de la naftalină” cariera actriței și cântăreței Marlene Dietrich, după cum vei putea citi în cele ce urmează.

Joe Pasternak s-a născut în România, într-o familie marcată de probleme financiare, însă a ajuns să fie unul dintre cei mai cunoscuți oameni din lumea filmului european și american.

Eddie Jackson, Jimmy Durante, George Sidney, Lillian Burns și Joe Pasternak, 1946

Joe Pasternak, copilul unei familii cu grave probleme financiare. În 1921 se mută în Statele Unite

Cu toate că, cel puțin oficial, la momentul nașterii lui Joe Pasternak, localitatea sa de baștină se afla în interiorul Imperiului Austro-Ungar, astăzi, Șimleul Silvaniei se află pe teritoriul României. Așadar, firesc ar fi ca autoritățile române să-l omagieze cumva pe omul care a făcut istorie peste ocean.

Adevărul „din teren” este cu totul altul. Casa în care s-a născut și a trăit Joe Pastenak nu apare în nicio evidență publică ca atare și nici nu s-a chinuit nimeni să o transforme într-un centru memorial, dedicat vestitului cineast român. Prin urmare, puțini sunt cei care știu că Pasternak s-a născut în locul pe care astăzi îl numim România.

A văzut lumina zilei în anul 1901, iar în copilărie își dorea cu toată ardoarea să aibă propria baie. Din cauza dificultăților financiare, familia Pasternak s-a reorientat rapid către Statele Unite ale Americii, în 1921.

Primul loc de muncă al lui Joe, în America, a fost la o fabrică de curele din Philadelphia, ca mai apoi să lucreze într-o cafenea, ulterior primind un job ca spălător de vase la Paramount Studio, în Long Island.

Aici, tânărul avea să-și încerce norocul ca actor, însă eșua, dar era rapid luat sub aripa unui regizor ca asistent, ceea ce, în mod evident, îi deschidea drumul spre lumea cinematografiei.

Odată cu închiderea Paramount Pictures din Long Island, se muta la Hollywood, unde impresiona cu flerul său ieșit din comun, ceea ce îl propulsează în carieră. Este trimis la Berlin, fiind numit director al Universal Pictures în capitala germană, unde o face cunoștință inclusiv cu Marlene Dietrich.

Joe Pasternak, în compania actriței și cântăreței germane Marlene Dietrich

Filmele lui Pasternak, apreciate de public, însă nu neaparat de critici

Nu dura mult până când Pasternak să se mute la Metro-Goldwyn-Mayer, unde ajungea să promoveze nume ca Kathryn Grayson, Mario Lanza sau Jane Powell.

În 1951 atingea culmile succesului cu The Great Caruso, distribuindu-l pe tenorul Mario Lanza în rol principal. Mai târziu, în 1960, începea să colaboreze cu Elvis Presley, ca în 1966 să prezinte prima ediție color a premiilor Oscar, unde marele premiat era Doctor Zhivago, cu un scenariu scris de Boris Pasternak, o rudă de-a sa.

Ludwig II, King of Bavaria (1929), Little Mother (1935), Three Smart Girls (1936), One Hundred Men and a Girl (1937), Destry Rides Again (1939), The Under-Pup (1939), Anchors Aweigh (1945), Thrill of a Romance (1945), Three Daring Daughters (1948), The Toast of New Orleans (1950), Summer Stock (1950), The Great Caruso (1951), The Merry Widow (1952), The Student Prince (1954), Athena (1954), Hit the Deck (1955), Love Me or Leave Me” (1955), The Opposite Sex (1956), Where the Boys Are (1960), Please Don’t Eat the Daisies (1960), Billy Rose’s Jumbo” (1962), The Courtship of Eddie’s Father (1963), Girl Happy (1965), Spinout (1966), Made in Paris (1966) sau The Sweet Ride (1968), iată numai o parte dintre producțiile care i-au adus lui Joe Pasternak gloria eternă.

Filmele sale nu au primit cele mai bune critici din partea experților, însă publicul a reacționat mereu pozitiv – ceea ce, așa cum este firesc, a contat mai mult.

Despre el, se spune că ar fi fost „autorul moral” al salvării de la faliment al Universal Pictures, însă ar fi ajutat-o inclusiv pe Marlene Dietrich să-și recapete cariera, distribuind-o în filmele sale, după ce intrase, într-o oarecare măsură, într-un con de umbră.

Joe Pasternak se retrage din activitate în 1968, după mai bine de patru decenii de cinematografie și moare în 1991, la Beverly Hills.

Chiar și așa, copiii i-au urmat calea. Michael Joseph Pasternak a devenit un cunoscut DJ din anii 1960, Jeff Pasternak, compozitor şi interpret, şi Peter Pasternak, profesionist al industriei muzicale americane.

În fotografia din antet: Joe Pasternak împreună cu Grace Kelly.