Românii sunt distrași de benzinării și cursul valutar, în timp ce problema reală e cu totul alta: ce ezită politicienii să recunoască, de fapt

de: Mădălina Bahrim
10 03. 2022

Vedem cu toții cum, în țară, oamenii au dat naștere unor adevărate isterii, formând cozi interminabile la benzinării și la casele de schimb valutar. În esență, însă, alta e marea problemă de care ar trebui să ne preocupăm și pe care liderii noștri politici ezită să o tranșeze public.

Unii analiști economici scot la iveală faptul că există mari șanse ca economia României să fi intrat în recesiune tehnică. Se vorbește doar „pe la colțuri” de acest scenariu, iar românii de rând au cu totul și cu totul alte griji în această perioadă.

Cât de gravă e situația, de fapt?

Când vine vorba despre analize economice concrete, într-o perioadă marcată de instabilitate pe piețele financiare și de impredictibilitate pentru mediul de afaceri, dar și pentru siguranța publică, e dificil de stabilit niște cifre concrete. Totuși, merită luate în seamă toate scenariile, pentru că au o substanță reală, mai ales că analiștii care le emit aduc și argumente în susținerea lor.

Prin urmare, scenariul intrării deja în recesiune tehnică ar trebui să ne dea tuturor de gândit, spun specialiștii.

Analiștii susțin că e posibil să ne confruntăm deja cu o recesiune tehnică, pe fondul impactului războiului. Pentru persoanele nefamiliarizate cu noțiunile din domeniu, Recesiunea tehnică apare atunci când Produsul Intern Brut (PIB) al unei țări scade timp de două trimestre consecutive.

Totuși, lucrurile nu ar fi chiar atât de grave, deoarece specialiștii se așteaptă să depășim momentul în al doilea trimestru al acestui an, însă trebuie să ținem cont de faptul că lucrurile se desfășoară după o dinamică incertă și care are foarte mulți factori variabili și sensibili în această perioadă.

”Ne așteptăm ca avansul trimestrial al economiei pentru primele două trimestre din 2022 să fie semnificativ mai slab decât înainte de începutul războiului în Ucraina, cu primul trimestru înregistrând o contracție față de trimestrul al patrulea din 2021, ceea ce ar trebui să se transpună într-o recesiune tehnică dacă nu vor exista noi revizuiri ale datelor. Economia ar trebui să revină rapid în a doua parte a anului, asumând o dezescaladare a conflictului”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

De asemenea, mai notează specialiștii BCR, dacă tensiunile vor scădea, recuperarea economică din 2023 va fi una puternică. Aceștia se așteaptă la un avans al PIB de 5,7% anul viitor.