10 mart. 2022 | 14:24

Vladimir Putin nu refuză o întâlnire cu Zelenski. Ce spune Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul ucrainean

ULTIMA ORĂ
Vladimir Putin nu refuză o întâlnire cu Zelenski. Ce spune Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul ucrainean

Președintele rus, Vladimir Putin, nu refuză o întâlnire cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, în vederea discutării unor probleme „specifice“, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul ucrainean. Rusia intră în a treia săptămână de război în Ucraina, fără a-și fi atins obiectivele. Mai multe detalii, în continuare.

Vladimir Putin nu refuză o întâlnire cu Zelenski

După o nouă rundă de negocieri eșuată, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, printre altele, că Vladimir Putin nu refuză o întâlnire cu Volodimir Zelenski, pentru a discuta probleme „specifice“.

Oficialul rus a anunțat acest lucru într-o conferință de presă, după ce s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dymtro Kuleba, fără a-și fi atins obiectivele. Negocierile s-au soluționat doar cu un acord în ceea ce privește evacuarea civililor.

De la izbucnirea războiului pe 24 februarie, mii de oameni au fost uciși, peste două milioane de ucraineni și-au părăsit țara, fugind din calea războiului în străinătate, în vreme ce orașe din Ucraina sunt bombardate de zile întregi și chiar asediate.

Joi, 10 martie, șefii diplomaţiilor rusă şi ucraineană s-au întâlnit pentru prima dată într-o reuniune la acest nivel, în marja Forumului Diplomatic din Antalya, Dymtro Kuleba descriind discuția ca fiind „dificilă“.

„Impresia mea este că Rusia nu este în situația în acest moment să stabilească o încetare a focului“, a spus acesta.

Citește și: Ministrul rus de Externe, declarații șocante: „Ucraina a atacat maternitatea“. Replica vine după o nouă tentativă de negocieri eșuată

Ce spune Serghei Lavrov, după întâlnirea din Turcia

În conferinţe de presă simultane şi separate, cei doi oficiali au anunțat eșecul reuniunii. Ministrul ucrainean de Externe a declarat că nu a obținut niciun armistițiu de la Lavrov în ceea ce privește trimiterea unor ajutoare civililor și evacuarea acestora din oraşul portuar Mariupol.

Serghei Lavrov nu a oferit niciun semn de concesie, reiterând revendicările Moscovei: dezarmarea şi statutul neutru pentru Ucraina.

„Astăzi ne-am întâlnit cu ministrul de Externe al Ucrainei, la invitația acestuia, și am avut o discuție trilaterală, împreună cu delegația Ucrainei, condusă de Dmitri Kuleba. Această întâlnire a avut loc la inițiativa părții turce, pentru că suntem deschiși negocierilor și pentru a găsi o soluție pentru a capăt conflictului și de a ieși din această criză“, a declarat Serghei Lavrov, imediat după încheierea negocierilor.

Dymtro Kuleb și Serghei Lavrov