Avertisment: Dacă românii vor auzi această știre, nimeni nu-și va mai lua credit de la bancă, în următoarele luni

Avertisment: Dacă românii vor auzi această știre, nimeni nu-și va mai lua credit de la bancă, în următoarele luni

Analiștii economici susțin că peste sectorul bancar românesc se vor abate dobânzi usturătoare și că, dacă românii ar afla acest lucru acum, nimeni n-ar mai bate la ușa băncilor pentru a solicita credite.

Previziunile specialiștilor indică faptul că dobânzile vor crește într-o manieră explozivă în următoarele luni. Motorul lor de creștere va fi reprezentat de majorarea dobânzii-cheie de către Banca Națională a României (BNR).

BNR ar putea urca dobânda-cheie peste pragul de 4%

Sunt șanse mari ca dobânda de referință să ajungă, în curând, să depășească pragul psihologic de 4%. Îți amintesc că, la începutul lunii februarie, BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

„Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 9 februarie 2022, a hotărât următoarele:

majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,5% pe an, de la 3% pe an şi creşterea ratei dobânzii la
facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022;
păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;
menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, a anunţat BNR.

Ei bine, de la ultima revizuire a dobânzii de către BNR, contextul economic global s-a înrăutățit puternic, la fel și perspectivele pentru perioada următoare. Din cauza conflictului militar din Ucraina, inflația riscă să depășească chiar și cele mai pesimiste așteptări, motiv pentru care se va impune o atitudine mai fermă din partea Băncilor Centrale, care vor accelera creșterea dobânzilor de referință, principalul lor instrument de luptă împotriva scumpirilor.

Conform lui Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, inflaţia şi războiul vor urca dobânda cheie până la 4,25%. De asemenea, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România, se aşteaptă ca BNR să majoreze cu 0,5% dobânda cheie în şedinţa de politică monetară din 5 aprilie 2022.

Dobânda-cheie se reflectă în dobânzile pe care românii le plătesc, atunci când contractează credite de la băncile comerciale. Tocmai din acest motiv, analiștii economici recomandă oamenilor să se orienteze către dobânzi fixe sau să ia în calcul faptul că rata lor lunară poate crește considerabil și să se asigure că o vor putea susține și în acel caz.