România, umilită în fața UE: de aia nu aveți, mă, învățământ de calitate și e jale în școli

de: Mădălina Bahrim
04 08. 2022

O analiză recent efectuată cu privire la alocările bugetare ale României scoate la iveală o realitate tristă, dureroasă și cu efecte devastatoare pe termen lung.

Suntem țara din Uniunea Europeană care are cea mai slabă alocare bugetară pentru sectorul de cercetare-dezvoltare. Datele furnizate de Eurostat sunt valabile pentru anul 2021, dar evocă o veșnică problemă a României, căreia nu se știe când îi vom găsi soluții.

Asta spune totul despre noi. Viitorul e și el compromis

Când se vor uita, la rândul lor pe cifre, europenilor le mai rămâne un sigur lucru să ne spună: „de aia nu aveți, mă, învățământ de calitate și e jale în școli„.

Așa se explică faptul că tinerii noștri talentați, care își doresc să aprofundeze anumite domenii, iau calea universităților din afara țării, merg în state unde cercetării și dezvoltării li se alocă importanța cuvenită, ajung în țări ale căror Guverne investesc în viitor, în educație, în învățământ, în tânăra generație.

Cei de la Eurostat ne spun că nicio altă țară din blocul comunitar nu e mai zgârcită ca noi când vine vorba despre alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare. La nivelul UE, alocările ajung la 244 de euro pe persoană în 2021, consemnâdu-se astfel o creștere cu 33% față de nivelul din anul 2011. În schimb, la noi în țară lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Doar 19 euro pe persoană alocăm din buget.

Totuși, trebuie să recunoaștem că și în cazul tării noastre se consemnează o creștere a alocărilor pe acest segment, față de anul 2011, când se alocau numai 17,5 euro pe persoană.

Astfel stând lucrurile, cum putem spera că vom reuși să ținem în țară tinerele talente, copiii olimpici, pasionați de cercetare, de inovare, care pot duce societatea zilei de mâine pe culmi ale dezvoltării? E evident că vom continua să fim doar o țară exportatoare de talente. Copiii noștri, în loc să învețe aici și să crească împreună cu România, au ca singură șansă în viață opțiunea unei cariere în cercetare în afara țării.