Criticat de UE pentru discursul rasist, Viktor Orban a plecat în SUA. Întrevedere cu Donald Trump

Criticat de UE pentru discursul rasist, Viktor Orban a plecat în SUA. Întrevedere cu Donald Trump

Premierul Ungariei, Viktor Orban, se află în SUA, la doar o săptămână după ce liderul central-european a făcut remarci care au fost comparate cu retorica nazistă. Oficialul de la Budapesta s-a întâlnit cu fostul președinte american Donald Trump, cu care a creat o „relație specială”.

Viktor Orban, întâlnire cu Donald Trump în SUA

Fostul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, l-a întâmpinat pe prim-ministrul ungar Viktor Orban la unul dintre resorturile sale de golf de lux din New Jersey. Cu această ocazie, echipa de comunicare a miliardarului american a publicat o declarație în care anunță că a fost „grozav să petrec timp cu prietenul meu”. Cei doi politicieni au sărbătorit și victoria electorală a lui Orban din luna aprilie, noteză Bloomberg.

„A fost grozav să petrec timp cu prietenul meu, Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei. Am discutat multe subiecte interesante, puțini oameni știu atât de multe despre ceea ce se întâmplă astăzi, la fel ca el. Am sărbătorit, de asemenea, marea sa victorie electorală din aprilie”, a relatat Donald Trump.

Cine l-a însoțit pe premierul Ungariei în America

La rândul său, premierul Ungariei a distribuit pe Facebook o poză de la întâlnirea cu fostul președinte al SUA, iar secretarul de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a dezvăluit cine a făcut parte din delegația maghiară.

Întâlnirea Trump-Orban a avut loc la reședința afaceristului american din Bedminster, New Jersey. Din delegația de la Budapesta au făcut parte Péter Szijjártó (ministru de Externe), Balázs Orbán (director politic al cabinetului premierului) și Zsolt Németh (preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta). Totodată, au luat parte Susie Wiles (directorul comitetului politic al lui Trump – Save America), consultantul Brian Jack și Taylor Budowich (director de comunicare Save America).

Ce cuprinde agenda celor doi politicieni

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a oferit detalii despre vizita lui Viktor Orban în SUA: „Relațiile politice maghio-americane erau la apogeu când Donald Trump era președintele Statelor Unite. Sperăm că relațiile noastre vor continua să fie la același nivel!”.

Trump și Orban urmează să țină câte un discurs în cadrul Conferinței anuale de acțiune politică conservatoare de la Dallas, eveniment programat să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni. Oficialul ungar va vorbi, joi după-amiază, la adunare, iar fostul lider de la Casa Albă urmează să rostească, sâmbătă, remarcile de încheiere.

Discurs rasist în România

Declarațiile lui Viktor Orban în România au stârnit critici și consternare. Prezent la Băile Tușnad (23 iulie), acesta a spus că vrea să împiedice ca Ungaria să devină o țară „cu rase mixte” și s-a revoltat împotriva unui „potop” de migranți „impuși” în țară. Premierul de la Budapesta a adăugat că statele unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.