România, pusă la pământ de criza energetică. Ne lăudăm că nu depindem de ruși, dar plătim gazele de patru ori mai scump

de: Mădălina Bahrim
06 06. 2022

Anul 2022 a început cum nu se poate mai rău pentru piața energetică românească. Potrivit unor date recent furnizare de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), prima lună din an ne-a adus o majorare a importurilor de gaz și o scumpire excesivă.

Oficialii guvernamentali susțin că țara noastră este unul dintre statele europene care depind cel mai puțin de importurile de gaz de la Moscova. Doar că numai în ianuarie am avut nevoie să creștem cu 50% importurile, iar prețul plătit a fost unul uriaș. Gazul a fost de patru ori mai scump, transmite ANRE.

Cum am ajuns să plătim de patru ori mai mult pe gazul importat

Concret, indică Autoritatea, în ianuarie 2021 importurile erau de 2,7 milioane de MWh, iar în prima lună din acest an ele au ajuns la 4 milioane de MWh. În privința prețului de import, acesta a fost 305 lei pe MWh, de peste patru ori mai mare față de 68 de lei pe MWh, cât a fost în ianuarie 2021. De notat că ne-am confruntat și cu o scădere a producției interne. ANRE estimează că producția internă a scăzut de la 8,7 milioane de MWh, la 8,1 MWh.

Acestea fiind spuse, 30% din necesarul intern de gaze consumat în țara noastră a venit din surse externe, din importuri.

E posibil ca la iarnă să se raționalizeze consumul de gaz

O analiză realizată zilele acestea de jurnaliștii CNN arată că Europa ar putea trece la raționalizarea gazului la iarnă.

Analiștii citați de prestigioasa publicație media susțin că ne-am putea confrunta cu o criză energetică mai profundă decât în anii ’70.

„Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului ale anilor ’70 și ’80 și probabil că va dura mai mult”, a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), într-un interviu pentru Der Spiegel.

Lumea se află în pragul „a ceea ce ar putea deveni cea mai gravă criză energetică din anii ’70”, avertizează și Jason Bordoff, consilier în energie al fostului președinte american Barack Obama, și Meghan O’Sullivan, profesor la Harvard.