Creșterea bruscă a prețului la combustibili este imposibil de ratat și se află în atenția consumatorilor. Panourile publicitare anunță că benzina costă acum 8.12 sau chiar peste 8.58 de lei pe litru în unele locuri. Cu prețuri la niveluri record, românii resimt imediat impactul la pompă. Dar prețurile mai mari la combustibili reprezintă un vânt potrivnic și pentru economia în general. Asta, dincolo de faptul că consumatorii au mai puțini bani de cheltuială. Costul în creștere al combustibilului, în special al motorinei, înseamnă că tot ceea ce este transportat cu camionul, trenul sau vaporul este afectat.
Creșterea prețurilor la combustibili se datorează, în mare parte, creșterii prețurilor la petrol. Invazia Rusiei în Ucraina este cel mai recent catalizator care a împins țițeiul în sus, dar prețurile erau deja în mișcare înainte de război.
Chiar și înainte de pandemie, producătorii de energie au redus investițiile și proiectele mai puțin profitabile, sub presiunea prețurilor scăzute și a acționarilor instituționali care cereau randamente mai mari.
Apoi, producătorii au redus și mai mult producția în timpul pandemiei, când nevoia de produse petroliere a scăzut vertiginos. Oamenii nu plecau nicăieri și afacerile erau închise, așa că era nevoie de mult mai puțin combustibil.
De atunci, economiile s-au redeschis, producția a reînviat, iar oamenii conduc și zboară din nou cu mașina și cu avionul. Acest lucru a dus la o creștere a cererii și la o piață a petrolului din ce în ce mai strânsă începând din toamna anului trecut.
În noiembrie, președintele Joe Biden a apelat la Rezerva strategică de petrol într-un efort coordonat cu alte națiuni, inclusiv India și Japonia, în încercarea de a calma prețurile. Însă ușurarea a fost de scurtă durată. Invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie a făcut să se clatine o piață energetică deja fragilă.
România a resimțit criza din plin, mai ales, așa cum spuneam, după invazia Ucrainei. Prețurile pentru România la combustibili, în perioada 7 februarie – 16 mai 2022, au crescut la valori record.
Valoarea medie în această perioadă a fost de 7,56 lei, cu un minim de 6,81 lei pe 7 februarie și un maxim de 8,09 lei pe 16 mai 2022. Pentru comparație, prețul mediu al benzinei la nivel mondial pentru această perioadă este de 8,94 lei.
Dar, dacă consultăm Monitorul de Prețuri, vom vedea că astăzi, 24 mai 2022, prețurile la combustibili au crescut din nou, prețul la motorină depășind cu mult prețul pentru un litru de benzină, după cum urmează:
Toate prețurile sunt regăsite pe Monitorul de Prețuri.