03 iun. 2022 | 08:30

Se întâmplă la vară cu benzina și motorina, iar problema s-ar putea să fie mai gravă decât scumpirile: avertismentul de la Bruxelles

ACTUALITATE
Se întâmplă la vară cu benzina și motorina, iar problema s-ar putea să fie mai gravă decât scumpirile: avertismentul de la Bruxelles

În următoarele luni, prețurile exagerate la benzină și motorină ar putea fi cea mai mică problemă cu care te confrunți din poziția de șofer în România. Autoritățile de la Bruxelles au emis un avertisment cât se poate de serios pe marginea unei potențiale penurii.

În ultimele luni, prețul la benzină a crescut constant, dacă nu în fiecare zi, măcar la fiecare două zile. În ultimii doi ani, valoarea de achiziție a carburanților pe meleaguri mioritice s-a dublat, iar în contextul embargoului asupra petrolului rusesc, sunt șanse mari să ne aflăm abia la începutul scumpirilor. Singurul lucru mai grav decât atât ar fi să nu mai găsești benzină și motorină la pompă, iar semnele din piață par să meargă în această direcție.

Benzina și motorina ar putea fi pe cale de dispariție

Dincolo de un scenariu pesimist prezentat de un grup de analiști vizavi de fluctuațiile de pe piața petrolului, cel mai recent avertisment a venit de la Agenția Internațională pentru Energie. Aceasta este o autoritate care înțelege foarte bine ce se întâmplă cu disponibilitatea și prețul de achiziție al carburanților, iar semnele nu sunt bune deloc. Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a afirmat că, în această vară, Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de carburanți.

Principalul argument din spatele pronosticului ține de tensiunile de pe piețele petroliere la nivel global. Europa este însă mai vulnerabilă decât America, de exemplu, pentru că își extrage propriul petrol. Noi depindem de importuri, indiferent dacă, atunci când spui ”noi”, te referi la România, Franța, Germania sau orice altă țară de pe bătrânul continent.

„Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și SUA, cererea de combustibil va crește. Am putea asista atunci la penurii, de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa”, a declarat Fatih Birol. Încercând să facă o referință istorică pentru a atrage atenția asupra situației actuale, oficialul a afirmat că, la această oră, ne confruntăm cu o criză energetică ”mult mai mare” decât șocurile petroliere din anii `70 și, mai grav decât atât, va dura mai mult, conform Spiegel, citat de Boursorama.com. ”Atunci, totul era legat de petrol. Acum, avem simultan o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a energiei electrice”, a concluzionat Fatih Birol.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele