România, o țară de prosumatori: ai fi uimit câți români profită la maxim de panouri solare, eoliene

de: Alexandru Puiu
26 08. 2022

În România, există conceptul de prosumator. Persoane care, din surse regenerabile, precum panouri solare și turbine eoliene, dau energie electrică în rețeaua națională, pentru ca ulterior, când au nevoie de ea, să o recupereze.

Deși pentru unii s-ar putea ca ideea de prosumator să pară ceva SF sau, în cel mai optimist caz, o raritate, realitatea este mult mai îmbucurătoare decât atât. Amploarea acestui fenomen în România a fost detaliată de ministrul Energiei, în urmă cu puțin timp și ilustrează un trend cât se poate de roz.

Câți prosumatori sunt în România

„Am început anul trecut cu modificarea politicii energetice. Practic, am modificat calitatea de prosumer. Prosumer-ul, repet, este acel consumator care îşi foloseşte energia electrică, produce energie electrică pentru consum propriu. Am ridicat nivelul la 200 de kilowaţi producţie de energie electrică pentru consum propriu şi compensarea cantitativă a energiei electrice produse cu energia electrică consumată, a surplusului, ca să poată prosumerul să-l ia înapoi, să-l consume în perioada de iarnă, atunci când se produce mai puţină energie solară. Vă pot spune că a crescut practic numărul de prosumeri de la câteva sute cât erau la sfârşitul anului trecut, în momentul în care legea a intrat în vigoare, la câteva zeci de mii în acest moment. Şi este o creştere într-un ritm accelerat”, a spus Virgil Popescu, scrie Agerpres.

În același context, oficialul a atras atenția asupra faptului că, dincolo de situația actuală din piață, îmbucurătoare sunt proiectele noi de construcții. Din ce în ce mai multe case se fac de la zero cu panouri voltaice pe acoperișuri, la fel și blocuri de locuit. IMM-urile au transformat acest aspect într-o prioritate pentru clădirile de producție și halele de producție, cu scopul final de a reduce costurile cu energia electrică, atât pentru cetățeni, cât și pentru industrie, în ansamblul ei.

În ceea ce privește proiectele pe termen scurt și mediu, la început de 2022, conform afirmațiilor ministrului, au fost aprobate, prin Fondul de modernizare, peste 1,5 miliarde euro. Mai mult decât atât, sunt în curs de semnare contractele de finanţare cu Transelectrica, în valoare de 470 milioane euro, pentru proiecte de extindere şi de întărire a transmisiei de energie electrică, „pentru că, da, vrem să punem mai multă energie în sistem, dar şi aceasta trebuie preluată”.