România, o mare putere în Europa, în materie de semiconductori: care este explicația

de: Alexandru Puiu
01 07. 2022

Un număr foarte mare de industrii sunt grav afectate de criza semiconductorilor. Giganți importanți din tech și auto, cu bugete fabuloase în spate, abia găsesc soluții pentru a-și asigura necesarul. În final, dacă ar fi să crezi oficialitățile de pe meleaguri mioritice, soluția la problema globală se află în România.

În cazul în care nu intrau suficient de mulți bani europeni în România, ministrul Economiei este optimist că poate să atragă finanțări pentru soluționarea crizei globale de semiconductori. În opinia lui Florin Spătaru, avem tot ce ne trebuie pentru a devenit o forță în Europa, când vine vorba de acest domeniu de înaltă precizie. Afirmațiile pe marginea subiectului au fost făcute în contextul conferinței „Securizarea lanţurilor de aprovizionare cu semiconductori şi metale rare la nivelul Uniunii Europene. Cum ar putea România să valorifice acest context?”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

România, un gigant de neoprit în industria semiconductorilor, în teorie

„Industria electronicii şi dependenţa UE de materii prime reprezintă idei care preocupă Uniunea Europeană. România a făcut câţiva paşi timizi la început pentru asigurarea acestor lanţuri de aprovizionare, dar începem să devenim jucător important în UE în acest domeniu, pentru că avem avantaje incontestabile, suntem o ţară cu o independenţă energetică mai mare decât alte ţări UE, avem materii prime absolut necesare pentru dezvoltarea acestor tipuri de ecosisteme.

Am finalizat procesul de selecţie şi transmitere către Comisia Europeană a companiilor eligibile care să participe la programul finanţat prin PNRR în valoare de 500 de milioane de euro şi suntem activi în discuţii pentru proiectul iniţiat în februarie, în valoare de 43 miliarde de euro, pentru dezvoltarea ecosistemelor semiconductorilor, din care România vrea să atragă o parte importantă”, a ținut să insiste Ministrul Economiei.

Chiar dacă România are un deficit comercial incomensurabil pentru că importă semnificativ mai mult decât produce și exportă, Spătaru este convins că rădăcinile pentru reinventarea industriei de semiconductori în țara noastră au fost plantate în urmă cu 40 – 50 de ani. ”Avem o tradiţie începută în anii 70-80, vorbim de resurse şi de capitalul uman. Sunt multe companii active în acest domeniu care au dezvoltate capabilităţi în domeniul cercetării-dezvoltării-inovării, sunt mii de oameni care lucrează în acest lanţ, dar nu este suficient şi realizarea unei facilităţi de producţie înseamnă un pas important”, a susţinut Spătaru.