România nu mai are cum să fie grânarul Europei: seceta ne-a distrus, agricultorii sunt disperați

de: Mădălina Bahrim
10 08. 2022

Seceta face ravagii în România. Culturile noastre agricole au nevoie de ploi zdravene, dar în numeroase județe ale țării cerul nu a mai oferit de foarte mult timp acest lucru, motiv pentru care recolta de toamna aceasta este grav pusă în pericol.

Conform unei informări recente a specialiștilor din cadrul Apelor Române, a fost mărit numărul secțiunilor de monitorizare de la nivelul celor 11 bazine hidrografice de la 80 la 120 (de secțiuni de monitorizare).

„Dintre acestea, în 33 de secțiuni (adică 26% din totalul celor monitorizate), debitele se află sub cel minim necesar lunii august, iar acestea nu pot asigura simultan necesarul de apă pentru toate folosințele aflate pe sectoarele de râuri respective. De aceea, pentru aceste secțiuni, este necesară aplicarea Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare”, transmite instituția.

Sute de localități afectate puternic de secetă. Oamenii primesc apă cu porția

Pe întreg teritoriul țării, se pare că avem aproape 700 de localități unde situația este destul de gravă.

Practic, ne spun Apele Românie, sunt 696 de localități alimentate restricționat din sursa de apă de suprafață și din subteran, după cum urmează:

-291 de localități (din 24 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Maramureș, Sibiu, Hunedoara, Alba, Olt, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor);
-405 din foraje/fântâni (din 13 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara, Maramureș). Aceasta înseamnă un procent de 20-30% din numărul total al fântânilor de la nivel național.

Cele mai afectate de secetă rămân județele din zona Moldovei, în special localitățile mici și satele unde alimentarea este asigurată fie din sursa de apă de suprafață, fie din subteran.

„Pentru toate celelalte, inclusiv localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață, rezerva de apă este suficientă, chiar dacă se menține într-un proces de scădere. Astfel, rezerva (strategică) în principalele 40 de lacuri este 3,13 miliarde de metri cubi de apă față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022″, spun specialiștii.