Oraşele din România în care nu a plouat aproape deloc în iulie. Temperatura maximă absolută lunară, depășită

Oraşele din România în care nu a plouat aproape deloc în iulie. Temperatura maximă absolută lunară, depășită
În ce orașe nu a plouat deloc in iulie

Oraşele din România în care nu a plouat aproape deloc în iulie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie. De asemenea, temperatura maximă absolută lunară a fost depășită. Toate amănuntele interesante, în rândurile de mai jos.

Ce orașe au fost ocolite de ploaie în luna iulie 2022. Unde a plouat cel mai mult

Luna iulie a fost foarte caldă, fiind depășite în vestul țării recorduri absolute de temperatură. De asemenea, luna trecută, au existat localități în care ploaia nu și-a făcut aproape deloc apariția.

Astfel, Sulina, Arad, Bacău, Ploiești, Cluj, Constanța, Dej, Vaslui și Titu se numără printre orașele în care a plouat foarte puțin. În plus, în sudul Dobrogei și în estul Deltei Dunării, cantitatea de precipitații din luna iulie 2022 a avut valori sub 10 mm, mai arată caracterizarea climatică a lunii iulie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

Cele mai multe ploi, la munte

Cel mai mult a plouat la munte, cantitatea lunară de precipitații având valori cuprinse între 75 și 150 mm, iar pe areale restrânse din Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali, aceasta a depășit 150 mm.

Abaterea cantității de precipitații din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în cea mai mare parte a României. Valori ridicate ale abaterii negative, de peste 70%, s-au înregistrat în sudul Dobrogei, Munteniei și Crișanei, în Delta Dunării și izolat, în celelalte regiuni ale teritoriului.

La Sulina a plouat cu 90% mai puțin decât în perioada de referință

Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 89%, la stația meteorologică Sulina. Abateri pozitive s-au înregistrat cu precădere în zona montană, dar și pe areale extinse din Muntenia și Oltenia, în celelalte regiuni fiind înregistrate doar local sau izolat. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 104% și a fost înregistrată la stația meteo Focșani.

Unde s-au înregistrat cele mai mari temperaturi

Temperatura medie a lunii iulie 2022 a avut valori cuprinse între 7,4 grade Celsius, la stația meteorologică Vf. Omu și 26,1 grade Celsius, la Drobeta-Turnu Severin.

Cele mai mari valori, peste 24 de grade Celsius, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, Olteniei și Dobrogei, în vestul Banatului și al Crișanei precum și în sudul Moldovei.

Luna iulie a adus căldură în toată țara

Analizând încadrarea în clase de severitate a anomaliilor termice înregistrate în luna iulie 2022, se poate vedea că regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a României.

Acesta a fost foarte cald pe areale extinse din Muntenia, Oltenia și pe areale restrânse din sudul Moldovei. De asemenea, la Chișineu Criș a fost doborât un record ce data de acum 34 de ani, la fel și în localitatea Băișoara.