România, grânarul Chinei, nu doar al Europei: cum am ajuns să câștigăm după război

de: Mădălina Bahrim
17 06. 2022

Orice criză naște oportunitate, iar războiul din Ucraina nu face excepție de la această lege nescrisă. România va avea multe de câștigat, pe partea de exporturi de cereale, pe fondul conflictului militar din țara vecină.

Ucraina era, înainte de invazia rușilor, o forță mondială pe zona exporturilor de cereale. Numeroase state la nivel global se aprovizionau de la vecinii noștri, dar odată cu izbucnirea războiului, foarte puține cereale au mai putut fi trimise spre export, rușii blocând cele mai mari porturi de la Marea Neagră. Mai mult, ucrainenii acuză rușii că ar fura stocuri mari de grâu. Departamentul de Informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a susținut că „o parte semnificativă a cerealelor dispărute din Ucraina se află pe nave de marfă solidă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană”. Ar fi vorba despre 100.000 de tone de grâu!

În acest context, statele dependente de Ucraina caută noi surse care să le asigure necesarul de consum. China, de exemplu, se orientează către state precum Franța și România și plănuiește achiziții mai mari începând din luna iulie, când se dă startul noului an de comercializare.

Cum a ajuns o țară atât de puternică dependentă de România noastră

China este a doua cea mai mare economie a lumii, însă importă masiv grâu, cu precădere din Ucraina. Nevoia de cereale este acută pentru populație, iar războiul a dat peste cap lanțurile de aprovizionare pe care se bazau asiaticii.

Din fericire, au găsit soluția în România, care se bucură de un an agricol cu rezultate foarte bune, ce ne permit pe de-o parte să ne asigurăm consumul, dar să putem și exporta. Astfel, reușim să suplinim o parte din lipsurile provocate de pe piața de grâu din cauza războiului din Ucraina.

România poate înregistra profituri frumoase din această activitate comercială, în condițiile în care cotațiile prețului la grâu au atins, după invazie, maxime istorice și de atunci se mențin la un nivel înalt, existând chiar posibilitatea să se mai scumpească, după cum prognozează unii analiști, în contextul prelungirii conflictului sau escaladării lui, sub o formă sau alta!

„În continuare, cumpărătorii vor trebui să se uite la surse alternative, deoarece ar trebui să uităm de livrările ucrainene cel puțin pentru următorii câțiva ani”, a declarat un trader din Singapore de la o multinațională care furnizează grâu morarilor din Asia de Sud-Est.

„Există grâu francez și românesc care este oferit pe piața asiatică pentru noul sezon”, a mai spus el.