Unde au ajuns cele 100.000 de tone de grâu furate de Rusia din Ucraina

Unde au ajuns cele 100.000 de tone de grâu furate de Rusia din Ucraina

În ultimul timp, armata rusă a fost acuzată de Kiev că a furat stocurile de grâu în unele localități din sud-estul Ucrainei. Departamentul de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării a susținut că „o parte semnificativă a cerealelor dispărute din Ucraina se află pe nave de marfă solidă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană”. Acum s-a aflat destinația lor. Iată unde au ajuns cele 100.000 de tone de grâu furate de ruși de la ucraineni.

S-a aflat destinația celor 100.000 de tone de grâu furate de Rusia din Ucraina

„Invadatorii ruși jefuiesc localnicii. De exemplu, peste 60 de tone de grâu, împreună cu camioanele de marfă, au fost furate de la cooperativa agricolă din orașul Kamianka-Dniprovska (regiunea Zaporojie)”, transmitea Statul Major al Forțelor Armate ucrainene în aprilie.

Așa cum au susținut serviciile de informații ucrainene, sutele de mii de tone de cereale furate de Rusia au ajuns în Siria. Moscova i-a trimis aproximativ 100.000 de tone de grâu din Ucraina, de când a invadat țara, a acuzat ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”.

Kievul are probe

Într-o declarație pentru Reuters, instituția diplomatică a afirmat că printre transporturi se numără unul realizat cu nava Matros Pozynich, o ambarcațiune sub pavilion rusesc, care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârșitul lunii mai. Potrivit datelor de trafic martim, pe Matros Pozynich a fost grâul încărcat în portul Sevastopol din Crimeea, locul de descărcare fiind Siria. Imaginile din satelit arată că aceeași navă a andocat în Latakia, la 29 mai.

Moscova neagă acuzațiile

Ambasada Ucrainei în Liban a explicat că cerealele de la bordul Matros Pozynich au fost „furate” din depozitele zonelor nou ocupate de ruși. Anterior, Kremlinul a negat acuzațiile de furt de grâu din Ucraina.

„Grâul este furat din silozuri unde este strâns din trei regiuni ucrainene. Aceasta este o activitate criminală”, a declarat ambasada, adăugând că a încercat să contacteze autoritățile siriene, dar nu a primit răspuns.

Cantitatea uriașă de grâu furat valorează enorm

Ucrainenii mai susțin că peste 100.000 de tone de grâu ucrainean „furat” au ajuns în Siria, în ultimele trei luni. Având în vedere prețurile internaționale ale grâului de peste 400 de dolari/tona, un astfel de volum ar valora mai mult de 40 de milioane de dolari.

Rusia este considerată o sursă importantă de importuri de grâu pentru Siria, de la începutul războiului său civil în 2011, atât ca import comercial, cât și ca ajutor umanitar. În plus, Moscova i-a oferit președintelui Bashar al-Assad și sprijin militar vital în timpul conflictului, trimițându-și forțele aeriene în Siria (2015). Oficialii ruși s-au angajat să furnizeze Siriei un milion de tone de grâu, în cadrul unui acord bilateral în 2021, scrie Interfax.

Luna trecută, Ministerul ucrainean al Agriculturii a anunțat că au fost furate aproximativ 500.000 de tone de grâu din regiunile ocupate ale țării, de la începutul războiului (24 februarie). Cerealele erau trimise din regiunile Harkov, Doneţk şi Lugansk în Rusia sau Crimeea.

Citește și: