17 iun. 2022 | 07:00

România, pe cale să devină o forță în Europa: soluția salvatoare, conform experților

ACTUALITATE
România, pe cale să devină o forță în Europa: soluția salvatoare, conform experților

Europa se confruntă cu o criză energetică fără precedent, dar cum orice astfel moment de cumpănă naște oportunități, veștile bune nu întârzie să apară! Elementul care surprinde cu adevărat, totuși, este faptul că oportunitatea, în acest caz, s-ar putea să vină chiar din România.

Oricât de pompos ar suna aceasta exprimare, nu o folosim noi, ci jurnaliștii prestigioasei publicații New York Times, care transmit, negru pe alb, că România, pe cale să devină o putere energetică în Europa, în pofida faptului că are cel mai dur regim fiscal din Uniunea Europeană.

Soluția salvatoare vine din România, dar e plecată din capul lui Nicolae Ceaușescu

Într-un amplu articol, jurnaliștii vorbesc despre eforturile țării noastre de a ne câștiga independența energetică față de Rusia, în contextul geopolitic extrem de sensibil din prezent. În acest moment, ținta principală a Uniunii Europene este de a-și dezvolta propria infrastructură energetică, astfel încât să se poată desprinde de importurile din Rusia și să poată impună Moscovei sancțiuni cu adevărat dure pentru invazia pe care a declanșat-o în Ucraina.

În această luptă pentru independență energetică, noi avem un avantaj excepțional. Este vorba despre faptul că însuși Nicolae Ceaușescu a pus bazele unui sistem pe care noi astăzi îl putem fructifica pentru a putea renunța la influența rușilor pe piața de energie, același scop având și dictatorul, care-și dorea o Românie independentă pe toate planurile de Moscova, de la energie, la bani sau justiție.

„Un şir de cupole uriaşe de beton se profilează de-a lungul Canalului Dunăre-Marea Neagră din Cernavodă, la aproximativ două ore est de Bucureşti. Două dintre structuri găzduiesc reactoare nucleare care alimentează reţeaua electrică a României. Alte două au fost începute cu zeci de ani în urmă şi încă aşteaptă finalizarea – deşi, poate, nu pentru mult timp„, notează jurnaliștii.

„Avem planuri majore”, a spus Valentin Nae, directorul Centralei Nuclearo-Electrice (CNE) Cernavodă.

„Strategia domnului Ceauşescu a fost de a izola România de influenţa Uniunii Sovietice, punându-l să genereze. propria sa electricitate. La peste 30 de ani, pe măsură ce o mare parte din Europa caută să taie legăturile cu energia Rusiei, România beneficiază de gândirea domnului Ceauşescu.

Cele două reactoare furnizează foarte ieftin aproximativ 20 la sută din energia electrică a României. Invazia Ucrainei de către Rusia, care împarte o graniţă de aproape 400 de mile cu România, a întărit forţa României pentru independenţa energetică. Planurile sale energetice ambiţioase includ finalizarea a două dintre centralele de la Cernavodă şi deschiderea drumului către un nou tip de tehnologie nucleară numită reactoare modulare mici. De asemenea, doreşte să profite din plin de zăcăminte substanţiale de gaze offshore din apele adânci ale Mării Negre”, scrie The New York Times.

Proprietarul complexului nuclear de la Cernavodă, Nuclearelectrica, plănuiește să cheltuiască până la 9 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) pentru inițiative nucleare în acest deceniu.

„Pentru România, cu siguranță vă voi spune, aceste proiecte sunt super importante”, a spus Cosmin Ghiță, directorul executiv al Nuclearelectrica.

El a mai spus că energia nucleară ar putea ajuta România să atingă o varietate de obiective, de la reducerea emisiilor de carbon până la „combaterea agresiunii ruse în regiune” în chestiuni energetice. Avem șansa de a deveni o putere regională uriașă!

Pentru o țară precum România, cu o forță de muncă bine pregătită, cu costuri reduse, spun experții, realizarea de echipamente pentru acest nou tip de reactor s-ar putea transforma într-o industrie de export, ca să nu mai vorbim de șansa de a exporta surplusul de energie electrică.

Totuși, jurnaliștii nu uită să taxeze și neajunsurile din țara noastră. De exemplu, faptul că avem un sistem de taxe prea dur.

„Guvernul are reputaţia de a saluta investitorii externi cu taxe mari şi reglementări dificil de implementat. Aceste politici, probabil rezultatul temerilor că românii ar ajunge să plătească prea mult, deoarece giganţii energetici au luat acasă profituri considerabile, au alungat probabil companiile externe„, cred analiștii.