Record istoric la prețul energiei în România: astăzi vedem ce nu s-a mai întâmplat niciodată, cât de departe s-a ajuns, care e costul
Criza energetică din țară se adâncește văzând cu ochii. Săptămâna debutează cu un record negru pe piața de profil, pentru țara noastră.
Ziua de luni ne aduce cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Pentru românii nefamiliarizați cu acești termeni, notăm că piața spot este cunoscută și sub denumirea de Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). Aici este practic locul unde se realizează tranzacții orare ferme cu energie electrică, cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare. Cu alte cuvinte, vânzătorul și cumpărătorul se înțeleg azi la un preț, negociat pe loc, în funcție de mai condiții din regimul cuplat, iar cantitatea negociată se livrează mâine, într-un anumit interval orar.
Totul se întâmplă sub umbrela OPCOM – operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România. E un mecanism necesar ce funcționează asemenea tranzacțiilor de la Bursă și are rolul de a echilibra surplusul sau deficitul de energie electrică. Acest lucru e posibil prin vânzarea sau cumpărarea acesteia pe piața spot – Piața pentru Ziua Următoare.
Prețul și cantitatea sunt negociabile. De fapt, această piață funcționează la fel ca o altă piață de mărfuri, există cerere și ofertă. E ca atunci când mergi la piață, te înțelegi cu vânzătorul la un preț și o cantitate de orice, dar nu primești imediat, ci acesta îți livrează produsele acasă a doua zi, la o anumită oră (așa cum se întâmplă cu energia electrică).
Ei bine, revenind la problema noastră, prețul energiei electrice tranzacționate ieri cu livrare azi este de 3.560 de lei/MWh, ceea ce înseamnă că am atins un maxim istoric!
Cum am ajuns la azi la 730 de euro/MWh?
Dacă ne raportăm la euro, prețul ne dă fiori reci, 730 de euro/MWh!
La finele săptămânii trecute, deși prețurile erau ceva mai mici, România se afla și atunci printre campioanele din regiune la capitolul costurilor energetice scăpate de sub control.
Se pare că plăteam 709 euro/MWh, iar situația nu era deloc roz nici pe continent, dacă ținem cont de faptul că doar Ungaria şi Croaţia mai aveau la finalul săptămânii trecute un preţ spot al energiei de 709 euro/MWh. În schimb, Spania face notă discordantă, cu doar 175 de euro/MWh.
Pentru a ne da seama cât de departe s-a ajuns în această criză energetică, notăm că prețul spot era, în 2020, în medie doar 39 de euro pe MWh.
Paradoxal, România este una dintre țările foarte bogate în resurse, ce ar trebui să ne ofere avantaje majore față de alte state. Doar că lucrurile par să nu meargă deloc în favoarea noastră. Spre exemplu, tot luni, Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, ce a fost oprită neplanificat, dar controlat, vineri la ora 16, nu va fi repornită azi, așa cum se stabilise inițial.