27 aug. 2022 | 07:31

Facturile la energie și gaz au ajuns să ne facă de râs în toată Europa: ce se vorbește despre români

ACTUALITATE
Facturile la energie și gaz au ajuns să ne facă de râs în toată Europa: ce se vorbește despre români

Se pare că nu e doar o percepție a noastră faptul că plătim facturi uriașe la electricitate și la gazele naturale. Am ajuns să fim subiect de dezbatere printre analiștii internaționali, care evidențiază România într-un clasament al țărilor care au cele mai piperate piețe energetice.

Javier Blas, analist la Bloomberg, a publicat pe contul său de Twitter o hartă deosebit de interesantă, ce reflectă costurile energetice din țările membre ale blocului comunitar.

Fără să fie o surpriză pentru noi, suntem lideri de clasament. Conducem topul scumpirilor și, față de alte țări din regiune, avem prețuri chiar și de câteva ori mai mari.

România, lider la scumpiri pe piața energiei

Analizând harta publicată de expert, constatăm că : România are o energie mai scumpă decât toate țările nordice, Letonia, Irlanda și Malta. Tot noi plătim, de asemenea, un cost de trei ori mai mare la energie față de Spania și Turcia.

Analistul precizează că, înainte de anul 2020, ce trecea de 75-100 euro/MWh era considerată o factură scumpă, în cazul României, pe hartă e indicată valoarea de 616,38 euro/MWh.

romania-facturi-scumpe

Din nefericire, situația pare să se complice, pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece și se intensifică temerile legate de scenariul întreruperii aprovizionărilor cu gaz de la Moscova.

„Prețurile la gaz și energie din Europa au crescut în ultimele zile, pe măsură ce panica din cauza livrărilor din Rusia a cuprins piețele, iar politicienii i-au avertizat pe cetățeni să se pregătească pentru o iarnă dificilă.

Etalonul de referință din Europa (Dutch Title Transfer Facility) a atins un nou maxim istoric, astăzi, la 315 euro pe megawatt oră.

Prețurile sunt de aproximativ 15 ori mai mari decât media pentru această perioadă a anului”, arată o analiză recent realizată de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Conform acestuia, „statele europene încearcă să umple spațiile de depozitare, dar sunt încă foarte dependente de gazul rusesc și orice reduceri ale livrărilor ar putea face raționalizarea o realitate”.