Războiul Rusia-Ucraina va duce la foamete în Orientul Mijlociu. Avertisment teribil din partea FMI

de: Cătălina Burghelea
27 03. 2022

Fondul Monetar Internațional avertizează că războiul dintre Rusia și Ucraina va duce la foamete în Orientul Mijlociu. Directorul general al FMI a mai menționat că ostilitățile din Ucraina trebuie oprite cât mai curând posibil, pentru ca țara să poată furniza cereale pe piața mondială.

Semnal de alarmă tras de FMI

Șefa Fondului Monetar Internațional avertizează că tensiunea economică globală cauzată de războiul Rusiei din Ucraina ar putea stârni tulburări civile în Orientul Mijlociu și nu numai.

Invazia rusă a Ucrainei ar putea, printre altele, să provoace destabilizare în Orientul Mijlociu din cauza problemelor alimentare, a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, la un forum în Doha (Qatar).

Foamete în Orientul Mijlociu din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina

Potrivit șefului FMI, impactul asupra economiei mondiale, pe fondul războiului și al sancțiunilor impuse Rusiei, ar putea provoca precondițiile unei noi „primăveri arabe” în țările din Orientul Mijlociu.

„Atunci când prețurile cresc și oamenii săraci nu își pot hrăni familiile, vor ieși în stradă”, a afirmat Georgieva.

Stabilitatea preţurilor la alimente este influențată de Ucraina

Șefa FMI a făcut apel la comunitatea internațională să coordoneze eforturile pentru a preveni o penurie de resurse alimentare și energetice și, în consecință, o creștere a prețurilor. Directorul general al Fondului Monetar Internațional a mai subliniat că ostilitățile din Ucraina trebuie oprite cât mai repede posibil, pentru ca țara să poată furniza cereale pe piața mondială.

„Cu cât tancurile pleacă mai repede, cu atât vor ajunge mai repede tractoarele. Trebuie să avem o recoltă în Ucraina până în iulie, pentru a asigura stabilitatea preţurilor la alimente”, a spus Kristalina Georgieva.

Cine suportă cel mai greu criza alimentară

Vorbind duminică, 27 martie, la Forumul de la Doha (Qatar), directorul FMI a transmis că invazia Rusiei și sancțiunile asupra Moscovei i-au forțat pe oamenii săraci să suporte cel mai greu criză, în timp ce se confruntă cu scumpirea alimentelor și cu locuri de muncă tot mai puține.

Georgieva a sugerat că situația actuală coincide cu perioada premergătoare revoltelor din 2011, cunoscute sub numele de Primăvara Arabă, când prețurile la pâine au alimentat protestele antiguvernamentale în Orientul Mijlociu.

Apel major făcut de șefa FMI

Liderul FMI a cerut o mai mare cooperare globală, pentru umplerea acestor goluri din aprovizionarea cu mărfuri și energie.

„Vă rog, colaborați!”, a spus ea. „Producătorii de petrol, de gaze și producătorii de alimente sunt astăzi în măsură să contribuie la reducerea acestei incertitudini”, a continuat aceasta.

Mai mult, Kristalina Georgieva a citat importanța Ucrainei ca exportator de grâu de top, fiind unul dintre motivele pentru care războiul trebuie să înceteze.