26 mart. 2022 | 13:06

Rusia s-ar pregăti să folosească gazul neurotoxic sarin în Ucraina. Ofițerii ruși au primit deja antidotul care îi apără de atacul chimic

ULTIMA ORĂ
Rusia s-ar pregăti să folosească gazul neurotoxic sarin în Ucraina. Ofițerii ruși au primit deja antidotul care îi apără de atacul chimic

Este de temut că forțele rusești ar putea fi pregătite să folosească gazul neurotoxic sarin în zonele de luptă unde ofensivele lor au suferit cele mai mari eșecuri, a raportat Centrul ucrainean de combatere a dezinformării.

Rușii se pregătesc de atac cu gaz sarin?

Potrivit unor rapoarte anterioare, la 17 și 20 martie, ofițerilor militari ruși desfășurați pentru luptă în Ucraina li s-au administrat clorură de pralidoximă și atropină, care sunt folosite de obicei ca antidot împotriva agenților neurotoxici precum gazul sarin.

„Rusia se pregătește să folosească otrăvuri și alte substanțe chimice împotriva ucrainenilor, în timp ce oficialilor ruși li se oferă antidoturi”, spun voluntarii InformNapalm, citați pe Telegram de Ukraine Now. Ei spun că au dovezi sigure că armata rusă a primit antidot pentru gazul paralizant sarin.

Pe 20 martie au fost eliberate personalului de comandaă al forțelor ruse fiole cu atropină, o substanță folosită ca antidot pentru otrăvirea chimică.

La începutul lunii martie 2022, Rusia a afirmat că Ucraina dezvoltă arme biologice în laboratoare conduse în cooperare cu Statele Unite. La 11 martie, Rusia a convocat o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta preocupările sale.

SUA a acuzat Rusia de posibila utilizare a armelor chimice

Statele Unite au respins acuzațiile, acuzând Rusia, la rândul său, de crearea unui pretext pentru propriile acțiuni în Ucraina, inclusiv pentru posibila utilizare a armelor neconvenționale, în special a armelor chimice.

În conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice, definiția unei arme chimice include toate substanțele chimice toxice și reactivii utilizați la producerea acestora (precursori), care pot fi folosite pentru a provoca intenționat moartea sau vătămarea prin calitățile lor toxice.

Modul în care acestea sunt livrate depinde de natura produsului chimic și de rapiditatea cu care se dispersează. În contextul unui câmp de luptă, munițiile, cum ar fi obuzele de artilerie sau bombele, pot fi utilizate pentru a transforma agenții chimici în arme. Printre tipurile de agenți se numără Sarin, VX și gazul clor.

În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică deținea cel mai mare stoc de arme chimice din lume: Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat că deținea aproape 40.000 de tone de agenți chimici, inclusiv gazul neurotoxic VX, sarin, soman și fosgen.

În ianuarie 1993, Rusia (fosta Uniune Sovietică) a semnat Convenția privind armele chimice (CWC). În conformitate cu prevederile acestui tratat, care a intrat în vigoare în 1997, dezvoltarea, producerea, achiziționarea, stocarea, păstrarea, transferul sau utilizarea armelor chimice de către statele părți este interzisă.

Statele părți trebuie să declare toate activitățile anterioare legate de armele chimice, să prezinte declarații periodice cu privire la producția, prelucrarea și utilizarea anumitor substanțe chimice cu dublă utilizare și să permită inspecții de rutină ale Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care monitorizează respectarea Convenției.

Tratatul prevedea, de asemenea, ca stocurile existente să fie distruse, precum și toate armele chimice abandonate pe teritoriile altor state părți, până la 29 aprilie 2012 cel târziu.

Rusia a ratat termenul limită din 2012 pentru distrugerea arsenalului său. Un acord ulterior cu OIAC a prelungit acest termen până în 2020. Cu toate acestea, în septembrie 2017, OIAC a anunțat că Rusia și-a distrus în mod verificabil stocul de arme chimice.

De atunci, Rusia a fost acuzată de nerespectarea CIAC și de faptul că nu a făcut o declarație completă a stocului său de arme chimice către OIAC.