Răsturnare de situație în criza energetică: prețurile de astăzi surprind pe toată lumea. Scăpăm de iarna grea?

de: Mădălina Bahrim
25 10. 2022

După o lungă perioadă în care am fost obișnuiți să auzim aproape zilnic despre noi scumpiri pe piața internațională a energiei, iată că situația s-a schimbat radical, în prag de iarnă, când nimeni nu se mai aștepta la o asemenea ameliorare.

Prețurile la energie par să facă pași în spate! Scumpirile de săptămânile trecute sunt, pur și simplu, șterse cu buretele și fac loc scăderilor semnificative de preț care apar zilele acestea.

Piața internațională a gazelor naturale a intrat, în sfârșit, pe un parcurs firesc. Parcă nici nu au existat zilele în care se băteau recorduri după recorduri.

Acum, pe fondul temperaturilor neașteptat de călduroase și a cererii scăzute, prețurile intră la apă, spre surprinderea tuturor, inclusiv a analiștilor, care anticipau scenarii mult nai negative pentru această perioadă a anului.

Acum, dacă aruncăm o privire pe prețurile de referință la gaz în Europa, constatăm cu bucurie că au ajuns să se situeze sub pragul psihologic de 100 de euro pentru un Megawatt-oră. Din luna iunie a anului curent nu am mai văzut cifre atât de bune pe piața gazelor naturale din Europa.

Facturile mari de la iarnă au fost doar o alarmă falsă?

Ceea ce se întâmplă acum ne poate alimenta speranța că iarna ce ne bate la ușă ar putea să fie una blândă în privința prețurilor la facturi. Chiar și înalți oficiali ce conduc instituții de forță internaționale au afirmat că, într-o oarecare măsură, depindem de Mama Natură. Pentru a nu resimți din plin efectele crizei energetice actuale, avem nevoie de temperaturi cât mai mari în sezonul rece.

Inclusiv economia europeană depinde de temperatura din termometre. O iarnă geroasă ne poate aduce recesiunea, cred unii înalți demnitari.

„Există cu siguranță o teamă de recesiune în unele țări, sau chiar dacă nu este o recesiune, se va simți ca o recesiune în această iarnă. Și dacă Mama Natură decide să nu coopereze, iar iarna se dovedește a fi aspră, asta ar putea duce la anumite tulburări sociale”, a spus șefa FMI, Kristalina Gheorghieva, la jumătatea lunii septembrie.