Problemele cu facturile la energie ale românilor, mai aproape de soluționare: azi se semnează contractul
După aproximativ o săptămână de speculații legate de achiziția participațiunii ExxonMobil în Neptun Deep din Marea Neagră, Romgaz va semna astăzi actele.
Producătorul național de gaze, Romgaz, urmează să joace un rol foarte important în extracția și producția de gaze naturale din Marea Neagră, după tranzacția de aproximativ un miliard de dolari care se semnează astăzi. Momentul semnării este prezent și în programul pentru ziua de azi a premierului Nicolae Ciucă. Din câte se pare, șeful guvernului va fi prezent la eveniment.
“Ora 16.30. Participare la ceremonia de semnare a contractului necesar finalizării tranzacției de achiziție de către S.N.G.N. Romgaz S.A. a acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (pentru preluarea participației în perimetrul Neptun Deep)”, scrie în comunicarea Guvernului.
Romgaz achiziționează poziția ExxonMobil din Neptun Deep
Romgaz este cel mai mare producător de gaze naturale din România și reprezintă o companie controlată de statul român. După ce Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz și-a dat acordul pe marginea acestui subiect, drepturile asupra a 50% din perimetrul offshore Neptun Deep nu se vor mai afla în posesia Exxon.
Prețul de achiziție al acțiunilor emise va fi de 1060 de miliarde de dolari. Este important de reținut că, în urma acestei tranzacții, Romgaz va fi partener egal în proiectul de exploatare al Neptun Deep cu OMV Petrom. Zăcămintele din acea regiune a Mării Negre sunt estimate la 42 – 84 de miliarde de metri cubi.
Anunțul Romgaz vine după ce ExxonMobil și-a anunțat intenția de a părăsi România. Cu un pic de noroc, OMV Petrom va începe anul viitor investițiile în Neptun Deep dar decizia depinde în mare parte de modificările legislative din România și de situația pieței. Nu de alta, dar actualizarea legii offshore a fost tărăgănată de foarte multe guverne care s-au perindat la conducerea țării în ultimul deceniu. Momentan, proiectul legislativ a fost trimis în Parlament și urmează să fie dezbătut în procedură de urgență.