Comoara din adâncuri a României, mai aproape de a fi exploatată: ar putea scade facturile românilor la energie

Comoara din adâncuri a României, mai aproape de a fi exploatată: ar putea scade facturile românilor la energie

Auzim deseori formularea ”România stă pe o comoară”, dar niciodată nu a fost mai adevărată decât în cazul cantității masive de gaze naturale din Marea Neagră. Întârzierea exploatării de către autoritățile române are consecințe directe asupra facturilor plătite de români la energie.

Blocul offshore Neptun Deep, denumirea pentru depozitele de gaze naturale din Marea Neagră, este un pic mai aproape să fie exploatat. Administratorii Romgaz tocmai au avizat contractul de nu mai puțin de un miliard de dolari cu ExxonMobil. Urmează semnarea efectivă a acestui, dar aceea este programată pentru al doilea trimestru al anului. Contractul facilitează intrarea în posesia românilor a 50% din blocul offshore. Ca referință, acesta găzduiește rezerve totale estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze.

Gazele din Marea Neagră, mai aproape de a ajunge la români

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. ROMGAZ S.A., la mijlocul acestei săptămâni, a avizat încheierea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. Această companie deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, arată un comunicat al Romgaz.

„Contractul urmează să fie semnat după aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor S.N.G.N ROMGAZ S.A. convocată pentru data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va fi de 1.060.000.000 USD putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni”, se arată în comunicatul publicat de companie.

Pe marginea acestui subiect a vorbit și directorul general al Romgaz, avantajele pentru poporul român fiind cât se poate de clare. ”Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este o oportunitate strategică pentru România, reprezentând o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității energetice a țării noastre. Contextul actual geopolitic și energetic conferă proiectului o însemnătate și mai deosebită. Ne-am propus să finalizăm tranzacția în trimestrul II din acest an, astfel încât alături de viitorul partener să putem trece, în cel mai scurt timp posibil, la faza de dezvoltare-exploatare. În acest context, estimăm că prima producție de gaze naturale rezultată din perimetrul XIX Neptun, zona de apă adâncă, să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. În strategia de dezvoltare a S.N.G.N ROMGAZ S.A., 2021-2030, am inclus ca prioritate finalizarea tranzacției Neptun Deep cât și investiții în alte proiecte de dezvoltare onshore și din surse de energie regenerabilă, în contextul politicilor europene de tip energie verde”, a insistat Aristotel Jude.

Citește și: