Problema unei generații întregi. 1,3 miliarde de tineri riscă să își piardă auzul din cauza muzicii

de: Dumitrescu Andrei
16 11. 2022

Potrivit unui nou studiu, o întreagă generație de tineri se confruntă cu un viitor afectat de pierderea auzului din cauza muzicii la volum ridicat ascultate la căști și la concerte.

Experții spun că practicile de ascultare nesigure sunt „foarte răspândite” în rândul tinerilor la festivaluri, cluburi de noapte și atunci când ascultă pe dispozitive personale, 1,3 miliarde de persoane riscând să își afecteze urechile.

„Pot expune peste un miliard de tineri la riscul pierderii auzului”

Analiza a 33 de studii cu date despre aproape 20.000 de persoane a constatat că unul din patru tineri are obiceiuri „nesigure” de ascultare din căști, iar una din două persoane își pune în pericol auzul pe termen lung mergând la concerte.

În prezent, în lume trăiesc opt miliarde de oameni, iar oamenii de știință de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud estimează că există 2,8 miliarde de persoane cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani.

Aceștia spun că 23,8% din acest grup, adică 665 de milioane de tineri, își riscă auzul din cauza căștilor date prea tare.

Între timp, 48,2 la sută, adică 1,35 miliarde de persoane, își pun în pericol urechile ca urmare a expunerii la locuri de divertisment cu zgomot ridicat.

„Practicile nesigure de ascultare sunt foarte răspândite în întreaga lume și pot expune peste un miliard de tineri la riscul pierderii auzului”, scrie echipa în studiul lor, publicat în British Medical Journal.

„Există o nevoie urgentă de a prioritiza politica axată pe o ascultare sigură”.

Aproximativ 430 de milioane de persoane suferă

Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 430 de milioane de persoane din întreaga lume suferă în prezent de o pierdere de auz, iar experții spun că tinerii sunt deosebit de vulnerabili din cauza infatuării generaționale cu muzica la volum ridicat, fie la un local de concert, fie prin căști.

Cercetările publicate anterior sugerează că oamenii au adesea volumul căștilore prea tare, care depășește 105 dB.

Nivelurile medii de sunet în locurile de divertisment variază între 104 și 112 dB, cu mult peste pragul admisibil de 75 dB pentru copii și 80 dB pentru adulți.

Studii anterioare au arătat că este sigur să se depășească 100 dB doar pentru 19 minute, orice depășire a acestui nivel crescând riscul de deteriorare.

„Creșterea expunerii la practici de ascultare nesigure poate fi una dintre cauzele creșterii prevalenței pierderii auzului la copii”, spun cercetătorii, citați de The Telegraph.

Cu toate acestea, preponderența gadgeturilor audio nu este pur și simplu un lucru rău, deoarece un alt studiu publicat marți arată că căștile wireless pot funcționa și ca aparate auditive.

Cercetarea publicată în iScience arată că persoanele cu pierderea auzului ar putea beneficia de pe urma utilizării căștilor pentru a amplifica sunetele.

Gigantul tehnologic Apple a fost un pionier în domeniul căștilor wireless cu căștile sale AirPods în 2016, care de atunci au suferit diverse modificări.

Dar o caracteristică care a existat de la început este „Live Listen”, care permite oamenilor să folosească atât căștile în sine, cât și iPhone-ul pentru a amplifica sunetele ambientale din jurul purtătorului.