Premieră în știință: cercetătorii au dezvoltat un tratament care poate inversa pierderea auzului

Premieră în știință: cercetătorii au dezvoltat un tratament care poate inversa pierderea auzului

O echipă de oameni de știință de la MIT, din spatele firmei de biotehnologie Frequency Therapeutics, susține că a dezvoltat un nou tip de terapie regenerativă care poate inversa pierderea auzului, fără a fi nevoie de aparate auditive sau de implanturi cohleare.

Prin programarea unor tipuri speciale de celule umane, numite celule progenitoare, echipa a descoperit o nouă modalitate de a încuraja creșterea celulelor de păr în interiorul cohleei. Aceste celule de păr ne permit să auzim, dar mor în timp sau când sunt expuse la zgomot în exces. De obicei, nu cresc din nou, dar permiterea urechii să le regenereze ar putea aduce înapoi cel puțin un anumit grad de auz.

În experimente, echipa a reușit să îmbunătățească capacitatea participanților la proces de a percepe vorbirea. Deși poate suna ciudat de specific, există un motiv întemeiat.

Pierderea auzului poate fi inversată

„Percepția vorbirii este obiectivul numărul unu pentru îmbunătățirea auzului și nevoia numărul unu pe care o auzim de la pacienți”, a spus cofondatorul și CEO-ul Frequency, Chris Loose, într-o declarație.

Unele dintre aceste îmbunătățiri au rămas aproape doi ani, potrivit companiei. Tratamentul funcționează prin injectarea de molecule în urechea internă, care apoi transformă celulele progenitoare existente în alte celule care pot crește celulele de păr în interiorul cohleei.

Abordarea este, de asemenea, mai simplă decât terapiile genetice convenționale, care se bazează pe celulele proprii ale pacientului, care trebuie mai întâi reprogramate într-un laborator.

Echipa speră că noua lor tehnică ar putea avea efecte de durată în viitorul apropiat.

„Nu aș fi surprins dacă în zece sau 15 ani, datorită resurselor care sunt puse în acest spațiu și a științei incredibile, am putea ajunge la punctul în care inversarea pierderii auzului ar fi similară cu operația Lasik, în care intri și ieși într-o oră sau două și îți poți restabili complet vederea”, a spus cofondatorul Frequency Jeff Karp, în declarație.

„Cred că vom vedea același lucru pentru pierderea auzului”, a adăugat el.

Etichete: