Probabil cea mai mare amendă dată de Uniunea Europeană, aproape un miliard de euro, anulată: cine a greșit

de: Alexandru Puiu
02 09. 2022

În ultimii ani, Uniunea Europeană a acordat mai multe amenzi cu valori fabuloase în spate. În mod uzual, aproape de fiecare dată, acestea sunt contestate. Nu te-ai aștepta însă ca una de aproape un miliard de euro să fie anulată, iar oficialii UE să nu încerce reaplicarea ei.

În urmă cu câțiva ani, autoritatea responsabilă de practicile antitrust din cadrul Uniunii Europene a stabilit o amendă fabuloasă pentru Qualcomm, gigantul cunoscut mai ales pentru procesoarele sale de smartphone-uri și tablete foarte performante. Între timp, aceasta a fost anulată. Mai mult decât atât, tribunalul cu sediul în Luxemburg, a doua cea mai înaltă instanță din Europa, în hotărârea sa din iunie, a fost extrem de critică cu privire la gestionarea cazului de către Comisia Europeană, declarând că neregulile procedurale au afectat drepturile la o apărare echitabilă și corectă ale Qualcomm, conform News.ro.

Amenda de 997 de milioane de euro nu rămâne în picioare

După ce tribunalul de la Luxemburg a clasificat amenda ca fiind eronată, autoritățile de reglementare antitrust din cadrul UE se pare că nu mai încerca să facă recurs împotriva hotărârii judecătorești. Aceasta este o victorie fără precedent pentru producătorul de cipuri din Statele Unite ale Americii și, cel mai probabil, o înfrângere răsunătoare pentru Qualcomm.

Ca referință, la mijlocul acestui an, judecătorii au invalidat analiza Comisiei Europene conform căreia plățile făcute de Qualcomm către Apple ar fi fost anticoncurențiale, pe motiv că autoritatea europeană nu a luat în calcul toate datele problemei, toate particularitățile tranzacțiilor.

Cea care va avea cel mai mult de suferit în urma acestui deznodământ este Margrethe Vestager, șefa comisiei antitrust din cadrul Uniunii Europene. După ce a dat amenzi de miliarde unor companii precum Google și a inițiat investigații la adresa practicilor Amazon, Apple și Facebook, o amendă anulată de aproape un miliard de euro nu va da bine asupra imaginii instituției.

”Chiar dacă Comisia ar avea succes pe fondul recursului, o astfel de victorie nu ar fi altceva decât simbolică, având în vedere faptul că decizia Comisiei ar fi totuși inevitabil anulată din motive procedurale, în condițiile în care cazul Comisiei pare a fi slab,” a declarat pe marginea subiectului Peter Alexiadis, profesor la King`s College din Londra.