Google face concurență Intel și AMD: la ce își folosește propriile procesoare

Google face concurență Intel și AMD: la ce își folosește propriile procesoare

Google va lansa, în curând, seria Pixel 6 de smartphone-uri. Ea va fi prima serie a căror procesoare sunt dezvoltate intern. Se pare că, după aceasta, compania va trece și la alte categorii de produse.

Surse anonime citate de Nikkei Asia, susțin că Google a extins procesul de dezvoltare al procesoarelor. După procesoarele dezvoltate pentru smarphone-uri, vor trece la procesoare pentru laptopuri și tablete cu Chrome OS.

Conform surselor, acestea urmează să fie lansate pe piață cândva în 2023. Până atunci, ne așteptăm la un anunț oficial din partea companiei. Dezvoltarea procesoarelor pentru laptopurile cu Chrome OS de către Google nu reprezintă o mare noutate. Surpriza este că Google lucrează la procesoare proprii pentru tablete.

Deși are propria divizie de hardware, în 2019 a decis să nu mai producă tablete. Google a fost descurajat probabil de diferența de calitate și performanță față de iPad.

Cum vor fi noile procesoare?

Viitoarele procesoare Google se vor baza pe arhitectura Arm. ”Advanced Risc Machine” este o arhitectură de microprocesoare de tip RISC – ”Reduced Instruction Set Computer”. Aceasta este folosită deoarece, conform statisticilor, este utilizată de 90% dintre dispozitivele mobile.

A ajuns să fie atât de utilizată din mai multe motive. Are un consum de energie redus. De asemenea, înregistrează performanțe foarte ridicate în rezolvarea sarcinilor mici și multiple, în mod simultan. Alte avantaje sunt dimensiunile reduse și costurile mici. Este utilizată în mare măsură pentru smartphone-uri, sisteme înglobate, servere și supercomputere.

Noua arhitectură de memorie a fost pregătită de Google pentru ca aplicațiile să poată accesa mai ușor memoria telefonului.

Seria Pixel 6 de smartphone-uri va fi prima serie vândută de companie care folosește procesoarele dezvoltate intern de gigantul american. Nu rămâne decât să vedem dacă va exista continuitate în ceea ce privește produsele dezvoltate de Google. Dar, atâta timp cât produsele sunt de înaltă calitate, trendul va fi favorabil.