Prețurile exagerate și stocurile limitate de alimente, încă o victimă colaterală a războiului: avertismentul Băncii Mondiale

de: Alexandru Puiu
23 03. 2022

La fel ca la începutul pandemiei, autoritățile se chinuie încă să deslușească efectele pe termen lung ale războiului din Ucraina, mai ales din punct de vedere economic. Mai mulți experți s-au grăbit însă să ofere niște pronosticuri și nu sunt deloc optimiste.

Cea mai recentă prognoză pe marginea consecințelor pe care le vom experimenta cu toții după războiul din Ucraina vine de la Banca Mondială. Mai precis, pe marginea acestui subiect a spus câteva cuvinte președintele Băncii Mondiale, David Malpass, după ce a discutat cu Samantha Power, administratorul Agenției Americane de Ajutor Internațional (USAID). În opinia sa, invazia rusă agravează niște probleme care existau oricum pe marginea aprovizionării cu alimente, dar și în privința prețurilor exorbitante.

Războiul nu este doar în Ucraina, din prisma efectelor

Un lucru este însă sigur, oamenii săraci vor deveni și mai săraci, iar viața lor va deveni semnificativ mai dificilă. Aceasta este părerea lui David Malpass. Printr-o serie de tweet-uri, oficiul de la Banca Mondială a mai oferit și alte detalii din discuția sa cu Samantha Power, conversație care a gravitat în jurul ”problemelor urgente de dezvoltare”.

Invazia rusă a Ucrainei agravează problemele legate de aprovizionarea cu alimente și prețurile, cei săraci fiind cel mai puternic afectați. Vom discuta despre alimente, apă, energie și alte provocări cu liderii africani din Senegal și Maroc săptămâna aceasta”, a scris Malpass pe Twitter.

De partea cealaltă a baricadei, Samantha Power a insistat pe faptul că Banca Mondială poate juca un rol important în abordarea crizei globale și în oferirea de soluții pentru securitatea alimentară, exacerbată de invazia Ucrainei de către Rusia. ”Pe măsură ce foamea crește, la fel crește tezaurizarea mărfurilor și măsurile comerciale de protecție care influențează și mai mult prețurile”, a transmis Power.

În final, vor mai trece câteva luni până când consecințele războiului vor fi mai bine înțeles la nivel global, dar viitorul nu sună bine deloc, nici pentru ucrainieni, nici pentru țările vecine, precum România.