Prețurile ”apocaliptice” la alimente, confirmate: cât de mari sunt scumpirile care ne așteaptă în viitorul apropiat

de: Alexandru Puiu
20 05. 2022

Mâncarea de care ne bucurăm cu toții tinde să devină o aroganță, iar trendul scumpirilor se menține în continuare unul îngrijorător. Criza actuală nici măcar nu are vreo legătură cu inabilitatea autorităților de a administra țara, ci reprezintă o problemă globală, cu consecințe inevitabile.

Alimentele pe care le consumăm au devenit din ce în ce mai scumpe în ultimele luni, ca o consecință imediată a scumpirilor de pe piața de carburant și energie. Nu a ajutat nici conflictul din Ucraina, respectiv sancțiunile aplicate Rusiei, având în vedere că vorbim de unii dintre principalii exportatori la nivel global de gaz, petrol, grâu și porumb. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză semnificativă avertismentul din partea guvernatorului Băncii centrale a Angliei, echivalentul BNR.

Inflația crește mai repede ca niciodată

Guvernatorul Băncii centrale a Angliei a venit în urmă cu câteva zile cu mai multe afirmații menite să atragă atenția asupra realității cu care ne confruntăm cu toții, nu doar cei din Marea Britanie. Este vorba de un ritm accelerat al inflației, un detaliu financiar care se reflectă în devalorizarea banilor din buzunarul cetățenilor, dar și a scumpirilor la alimente, pe care Andrew Bailey le-a clasificat ca fiind apocaliptice. Vizavi de inflație, oficialul a spus simplu, se simte neajutorat în a remedia situația.

Andrew Bailey a respins criticii care spun că Banca Angliei a acționat prea lent pentru a gestiona inflația, dând vina pentru „o situație proastă” pe impactul războiului din Ucraina și a Covid-19, conform Digi 24.„A existat o serie de șocuri la furnizare iar cel mai recent a fost impactul războiului, invazia Rusiei în Ucraina”, a ținut să mai menționeze guvernatorul Băncii centrale din Regatul Unit.

„Nu putem prezice lucruri precum războaiele – nu este în puterea nimănui. Nu cred că am fi putut face ceva diferit. Nu am putut previziona un război cu Ucraina. Mai există de asemenea încă o etapă a Covid, cu situația din China, care pare să afecteze țara mai serios”, a concluzionat britanicul.

Una peste alta, principala problemă cu care ne confruntăm și noi, nu doar britanicii, ține de accesul la mâncare. În timp ce Ucraina se chinuie să exporte grâul și uleiul de gătit din țară, restul țărilor din Europa se confruntă cu scumpiri masive din cauza penuriei. „(Factorul de risc inflaționist) despre care voi suna destul de apocaliptic este mâncarea”, a mai afirmat Bailey.