17 mai 2022 | 17:49

​​UE, ajutor pentru România. Țara noastră poate renegocia PNRR de la Bruxelles, astfel încât să nu pierdem milioane de euro

ULTIMA ORĂ
​​UE, ajutor pentru România. Țara noastră poate renegocia PNRR de la Bruxelles, astfel încât să nu pierdem milioane de euro

Vești bune pentru România. Deşi țara noastră nu a cheltuit vreun ban din cei veniţi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), Uniunea Europeană este dispusă să ne ajute şi să ne dea posibilitatea de a renegocia condiţiile, astfel încât să nu pierdem milioane de euro. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a dezvăluit că există un plan de optimizare a PNNR-ului deja aprobat.

UE ajută România

Un înalt oficial de la nivelul Executivului european, vicepreşedintele Comisiei Europene – Valdis Dombrovskis, a anunțat că statele membre UE ar putea să îşi modifice planurile naţionale de redresare și reziliență. Deocamdată, acesta face referire la componenta pe energie, în condiţiile în care preţurile au crescut foarte mult din cauza războiului din Ucraina, în condiţiile dependenţei de gazul rusesc.

Ce se întâmplă cu PNRR

Potrivit lui Valdis Dombrovskis, statele Uniunii Europene ar putea să îşi modifice planurile de redresare şi rezilienţă (PNRR), cerință solicitată și de noul Guvern de la Bucureşti, nemulţumit de ce a prevăzut în PNNR precedentul executiv. De pildă, PSD a vrut optimizarea PNNR-ului, iar acum social-democraţii spun că poziţia oficialului european este doar un pas pentru renegocierea întregului plan.

Oficialii români se aşteaptă și la un acord din partea Comisiei Europene privind renegocierea acelui procent de 9,4 % din PIB, în care ar trebui să ne încadrăm pentru cheltuielile cu pensii până în anul 2070.

Unde s-au dus miliarde de euro

Spania și Franța sunt campioanele UE în ceea ce privește PNRR. Aceste două țări au atras deja miliarde de euro după îndeplinirea a zeci de jaloane din propriile planuri naționale de redresare și reziliență. În schimb, România a trimis prima cerere de plată abia acum, după ce Guvernul a „bifat” jaloane pe repede-înainte cu doar câteva ore înainte de termenele-limită. Și mai trist este faptul că banii atrași până acum din prefinanțări stau degeaba, deoarece România a întârziat să pună la punct toate procesele pentru a putea cheltui aceste fonduri europene.

Bani primiți de Spania prin PNRR:

  • Alocare: 69,51 miliarde de euro (5,59% din PIB);
  • Jaloane planificate: 247 de investiții, 169 de reforme;
  • Realizat: 13%, trei investiții și 49 de reforme;
  • A primit de la UE o prefinanțare de 9 miliarde de euro, plus o primă plată de 10 miliarde de euro.

Bani primiți de Franța prin PNRR:

  • S-au alocat 39,37 miliarde de euro (1,62% din PIB);
  • Jaloane planificate: 134 de investiții, 41 de reforme;
  • Realizate: 22%, 21 de investiții și 17 reforme;
  • A primit o prefinanțare de 5,1 miliarde de euro;
  • Comisia a făcut o primă plată, în valoare de 7,4 miliarde de euro, în data de 4 martie.

Ce prevede acest plan național

Planul național de redresare și reziliență al UE prevede finanțări totale de 338 miliarde euro (granturi) și de 385,8 miliarde euro (împrumuturi). Până acum, s-au distribuit 54,04 miliarde euro din granturi și 19,91 miliarde euro din împrumuturi, mare parte fiind prefinanțări.